|     English / Swedish

Din fatresa i 5 steg

1. RECEPT

Välj fattyp, recept, lagringsplats
och uthämtningsställe.

2. FATFYLLNING

När du gjort dina val är det dags att fylla fatet,
du får själv vara med om du vill! En upplevelse
som vi starkt rekommenderar.

Läs mer

3. VAD SKA FATET HETA?

När ditt fat är fyllt har du möjligheten att
spika fast en mässingsplaket med ditt fats
namn. Har du inte möjlighet att närvara gör vi
det åt dig.

4. PROVA DITT FAT

Nu följer en tid då du får chansen att prova
och utvärdera din whisky. Vi rekommenderar
dig att prova en gång om året för att kunna
följa processen och själv avgöra när det är
dags för buteljering.

5. BUTELJERING

Är du nöjd med smaken? Härligt! Boka in ditt
fat för buteljering så har du snart dina egna
flaskor single cask. Flaskorna hämtar du på
valt uthämtningsställe. Nu kan du äntligen
njuta av din egen unika whisky.

 

Fatfyllning

För dig som vill är det möjligt att vara med och fylla ditt eget fat! När du har aktiverat ditt fat via fatwebben kan du även boka in det för fyllning. På fatwebben ser du vilka datum du har att välja på och kan göra din anmälan direkt. Fatfyllningen sker i Mackmyra Whiskyby och du får själv spika på din plakett och sedan vara med och fylla ditt fat.
Från och med nu börjar den lagring som kommer göra råspriten till whisky och många ser fatfyllningen som fatets födelsedag. Ditt fat fotograferas och bilden läggs in på din fatwebb, där du även kan ladda ner den.

 

Fatprovning

Ett av de mest uppskattade inslagen i att äga ett fat är att provsmaka whiskyn och att uppleva hur den förändras från gång till gång. För att se aktuella tider, datum och platser, logga in på fatwebben.

Logga in på fatwebben

När ditt fat har lagrats i ungefär ett år börjar det bli dags att göra din första provsmakning. Eftersom storleken på fatet är betydligt mindre än traditionellt så kommer du att upptäcka att det har hänt en hel del på kort tid.

OLIKA SÄTT ATT PROVA DITT FAT

Du kan prova ditt fat i anslutning till ditt lager och på vissa mässor där vi deltar. Ju oftare du provar ditt fat, desto närmare kan du följa mognaden hos din whisky och ta kontroll över smakutvecklingen. Du bestämmer själv när din whisky är redo och bokar in fatet för buteljering.

TRADITIONELL FATPROVNING

Traditionell fatprovning där en provningsledare guidar dig igenom hur du provar ditt fat och vad du ska tänka på.

FATPROVNING VID BORDET

I samband med att du äter middag i vår whiskyrestaurang kan du prova dina fat som lagras i Skogslagret. Observera att vi behöver din bokning 24 timmar innan ditt besök. Vid bokning av bord anger du då fatnummer samt hur många cl du önskar vi tar ut.

Boka bord i Mackmyra Bar & Bistro

 

FATMINGEL

Ibland bjuder vi in till fatmingel på externa restauranger runt om i landet. En festlig tillställning där ni i samband med att ni provar ert fat minglar med fler fatägare. Ibland är det ett föredrag i samband med minglet och ofta bjuds det på något tilltugg.
De olika typerna av fatprovning kan variera beroende på vid vilket lager ni lagrar ert fat.
Vill du se tillgängliga tider eller boka in dig för fatprovning?

 

 

Buteljering

Är det dags att buteljera ditt fat? När din whisky eller gin har mognat bokar du in ditt fat för buteljering via fatwebben. Fatägare som lagrar sitt fat i Skogslagret har en unik möjlighet att vara med och buteljera sitt eget fat. Tillsammans med en av våra Brand Ambassadors får du vara med och buteljera i Whiskybyns egna buteljeringsanläggning. 

 

Boka buteljering via fatwebben

Buteljeringstillfällen

Uthämtning i Sverige, Danmark eller Tyskland.

 

Buteljeringar Whisky 2024

 

BUT 074
Sista osa: 2024-01-12
Ej för fat som lagras i Lofsdalen, Fjäderholmarna eller Paris
BUT 075
Sista osa: 2024-02-23
Fat som lagras i Bodås & Skogslagret
BUT 076
Sista osa: 2024-03-15
Fat som lagras i Bodås & Skogslagret
BUT 077
Sista osa: 2024-03-22
Fat som lagras i Lofsdalen och Fjäderholmarna
BUT 078
Sista osa: 2024-04-05
Ej för fat som lagras i Lofsdalen, Fjäderholmarna eller Paris
BUT 079
Sista osa: 2024-05-03
Fat som lagras i Bodås & Skogslagret

Buteljeringar Gin 2024

 

BUT G050
Sista osa: 2024-01-05
BUT G051
Sista osa: 2024-02-02
BUT G052
Sista osa: 2024-03-01
BUT G053
Sista osa: 2024-04-01
BUT G054
Sista osa: 2024-05-03
BUT G055
Sista osa: 2024-06-03

Rekommenderad lagringstid

Den rekommenderade lagringstiden för din whisky varierar beroende på vilket typ av fat och recept som du valt. För fat som är olagrade rekommenderar vi en lagringstid på 3-5 år. För ett fat som är fyllt med ett förlagrat recept rekommenderar vi en lagringstid på 1-3 år.
Ginfatets rekommenderade lagringstid är 3-4 månader, men det är du som avgör när det är dags. Bra att ha i åtanke är att ginkaraktären avtar desto längre du lagrar ditt fat.

 

KUNDSERVICE

Har du frågor eller funderingar gällande ditt fat och dess lagringstid?
Vänligen kontakta vår kundtjänst på kundservice@mackmyra.se eller på telefon 026 – 54 18 80.

PRISER FÖR REFILL

Elegant: 13 900kr
Rök: 16 800kr
Extra Rök: 19 700kr
Förlagrad Elegant: 19 700kr
Gin: 13 900kr 
Priserna är inklusive fatvårdsavgift (3000kr)
Har du fler funderingar angående buteljering av ditt fat, se vanliga frågor och svar.

Uthämtning

Här hittar du information om hur det går till när du hämtar ut flaskorna från ditt fat via Sverige, Danmark och Tyskland.

SVERIGE

Ska du hämta ut dina flaskor via ditt lokala systembolag i Sverige behöver du göra en privatimport utöver din buteljeringsanmälan till oss. Hur du gör en privatimport hittar du i länken nedan.
Beställ via privatimport och Systembolaget

 

DANMARK

Vår samarbetspartner i Danmark är HJ Hansen Vin A/S. I butiken  vid Østerport (H.J. Hansen Vin København Ø) finns möjligheten att hämta ut dina flaskor.
HJ Hansen  erbjuder högklassig personlig service, unika erbjudanden i butiken, provningar av olika slag och tips på både boende och restauranger för att upplevelsen, att hämta ut sina personliga flaskor, ska bli så bra som det bara går.
Här kan du läsa om vad som gäller för att ta hem alkohol från annat EU-land Tullverket.
Läs om uthämtning hos HJ Hansen.

TYSKLAND


Information om Gut Basthorst
På Gut Basthorst finns mycket att se och göra det är en mycket kultiverad plats. Här finner ni historia, vacker natur, restaurang med fina lokala och ekologiska råvaror, konserter, vår- höst och vintermarknader, poloturneringar och mycket mer.
Uthämtning
Bokning för uthämtning av flaskor via Gut Basthorst sker via en bokningslänk. Bokningslänken skickas till dig via mail tillsammans med buteljeringsåterkopplingen. I samma mail finns även information om betalning och bokning.

OBS, Boka er uthämtning av flaskor innan ni bokar transport och hotell.
Här kan du läsa om vad som gäller för att ta hem alkohol från annat EU-land Tullverket.
Boende
Vi rekommenderar att bo i Hamburg eller att bo på ett hotell eller pensionat i byarna runt Gut om man har egen bil. Det finns några få rum på Gut Basthorst hotell.
Adress till Gut Basthorst (ej Mackmyra)
Freiherr von Ruffin`sche Verwaltung
Auf dem Gut 3
21493 Basthorst
För en kartbild via Google Maps kan du klicka här.