MACKMYRADAGEN 20 MAJ 2017

Den 20 maj är det dags för årets Mackmyradag! Vi bjuder på en dag fylld med spännande provningar, möten och upplevelser.

Vi inviger vårt nya LAB Distillery på Mackmyra Bruk där vi ska utveckla nya spritkategorier och vår master blender Angela får sällskap av Alexandre Gabriel från Plantation Rum och . Vi har även bjudit in lokala mat- och dryckesaktörer och presenterar vår nya Smakmarknad.  Givetvis kan du som fatägare även prova dina fat på plats.

I år har vi valt att förlänga öppettiderna på Mackmyradagen och hoppas på ett skönt häng i Whiskybyn även lite senare på kvällen!

Under Mackmyradagen är hela Whiskybyn öppen och du är varmt välkommen in bakom kulisserna för att se hur destilleriet fungerar, hur det går till i röken när Håkan röker malt och hur våra lager ser ut på insidan. I whiskytältet har baren öppet hela dagen.

BILJETTER OCH BOKNING (Går endast att boka på plats idag, Mackmyradagen).
Entrébiljetten kostar 160 kr och inkluderar lunch och ett provarglas. Du väljer vilka provningar och aktiviteter du vill delta i, och bokar dessa separat.

Det går inte längre att boka entré- och provningar online men naturligtvis kan du köpa dessa under hela dagen på plats på Mackmyradagen. 

 

Varmt välkommen!

Provningar och aktiviteter

SPECIALTUR: INVIGNING AV LAB DISTILLERY
Följ med till Mackmyra Bruk och den historiska invigningen av LAB Distillery. Turen tar 2,5 h och inkluderar både transport och provsmakning. (Mer info längre ner på sidan.)
Pris:
250 kr 

UNIK PROVNING MED ANGELA & ALEXANDRE
Vår Master Blender Angela får sällskap av Alexandre Gabriel från Plantation Rum och bjuder på en unik provning. 
Pris: 125 kr

WHISKYPROVNING: FINISHLAGRADE FAT
Olika finishlagringar ger olika smaker.  Lära känna skillnader mellan olika slutlagringar och förhoppningsvis hitta nya dofter och smaker.
Pris: 170kr

PROVNING: MINGELPROVNING I SKYBAR (fåtal platser kvar)
Extra spännande fat som nu finns att prova i destilleriets Skybar. Stå över trädtopparna och kika ut över anläggningen samtidigt som du njuter av en god Mackmyra Whisky.
Pris: 170 kr

PROVNING: OST & WHISKY
Förra årets succé är tillbaka. Fyra ostar testas tillsammans med fyra olika whiskies.  Vilken kombination gillar du bäst?
Pris: 170 kr

PROVNING: CHOKLAD & WHISKY
Tillsammans med Anna-Sofia Winroth från Gefle Chocolaterie provar vinnarkombinationen choklads och whisky .
Pris: 170 kr

FATPROVNING
Prova ditt fat under Mackmyradagen oavsett var det lagras. Du bokar provning av ditt fat i förväg via fatwebben. (Sista anmälningsdag, 2 maj). Fatprovningstältet har öppet 11-18 på lördagen.

FATFYLLNING
Det finns möjligheten för dig som precis har köpt ett fat att fylla det på plats. Boka fatfyllning via fatwebben. Vill du köpa ett fat och fylla det på Mackmyradagen, hör av dig till eric@mackmyra.se

ANGELAS  WHISKYMAKER`S DINNER (endast fåtal platser kvar)
För dig som vill avsluta Mackmyradagen med en härlig middag med några av oss Mackmyror i restaurangen på kvällen erbjuder vi en trerättersmiddag i whiskyns tecken. Obs. endast 60 platser.
Pris: 475 kr per person

BUFFÉ & MINGEL I WHISKYTÄLTET
Mackmyradagen fortsätter även på kvällen och vi fortsätter mingla i whiskytältet med musik, whisky och quiz. Förköp en  biljett till Buffébordet där det kommer att serveras mat mellan kl 18.00-20.00.
Pris: 175 kr per person

Vi kommer under våren att fortsätta boka in mer aktiviteter till Mackmyradagen så programmet kommer att uppdateras löpande. Observera att whiskyprovningar, fatprovningar, fatfyllningar och middagarna har begränsat antal platser och måste förbokas. På plats på dagen finns eventuella restplatser.

Specialtur: Invigning av Mackmyra LAB Distillery

Nu startar vi igång destilleriet på Mackmyra Bruk under namnet Mackmyra LAB Distillery. Syftet är att där utveckla innovativa craftspirit kategorier tillsammans med engagerade craftdistillers.

De senaste åren har intresset för craftspirit (hantverksmässig, innovativ och småskaligt producerad sprit) ökat explosionsartat i Europa och värden och utöver whisky finns en stor tillväxt inom flera intressanta spritkategorier. Det finns även många unga destillatörer med fantastiska produktidéer men som saknar destilleri. Genom att låta olika craftdistillers förverkliga sina drömmar på Mackmyra LAB Distillery kan vi utnyttja kraften av innovation och vår gedigna kunskap i destillering och produktframtagning.  Självklart även tillsammans med våra ambassadörer, som alltid har haft en viktig roll i utvecklingen av Mackmyra.

Vi inviger Mackmyra LAB Distillery på Mackmyradagen. Följ med oss till Mackmyra Bruk, träffa vår första craftdistiller som på plats kommer att presenterar sig själv och den första produktidén. Bosse och Hasse som under våra tidigare år arbetade i destilleriet kommer att guida i destilleriet. Turen avslutas i Whiskybyn med en spännande provsmakning av vad som komma skall.

Pris: 250 kr

I priset inkluderas transport t.o.r. Mackmyra Whiskyby. Turen går 10.00, 11.30 och 13.00. Provningen tar ca. 2.5 timmar.

Program för dagen

LÖRDAG 20 MAJ – MACKMYRADAGEN
Öppettider i Whiskybyn: 11.00–22.00
Mingel på området, underhållning i tälten, provningar & destilleri-turer.

10.45-11.30 – Whiskyprovning: Mingelprovning i Skybar

11.00–18.00 – Fatprovning
12.00–12.45 – Whiskyprovning: Ost & Whisky (slutsåld)
12.00–12.45 – Whiskyprovning: Mingelprovning i Skybar
12.00–12.45 – Whiskyprovning: Choklad & Whisky
13.15–14.00 – Provning med Master Blender: Angela D’Orazio
13.15–14.00 – Whiskyprovning: Ost & Whisky
13.15–14.00 – Whiskyprovning:  Finishlagringar
13.15–14.00 – Whiskyprovning: Mingelprovning i Skybar
14.30–15.15 
– Whiskyprovning: Choklad & Whisky
14.30–15.15 
– Whiskyprovning: Ost & Whisky
14.30–15.15
 – Whiskyprovning: Mingelprovning i Skybar
15.45–16.30 – Whiskyprovning:  Finishlagringar

 


15.45–16.30 – Provning med Master Blender: Angela D’Orazio
15.45–16.30 – Whiskyprovning: Ost & Whisky
15.45–16.30 – Whiskyprovning: Mingelprovning i Skybar (slutsåld)
16.30-17.30 – Kora bästa whiskylåten i whiskybytältet
17.00–18.00 
– Whiskyprovning: Ost & Whisky
17.00–17.45 – Whiskyprovning:  Finishlagringar
17.00–18.00 
– Whiskyprovning: Mingelprovning i Skybar (slutsåld)
17.00–18.00 – Whiskyprovning: Mingelprovning i Skybar
18.15–19.00 – Whiskyprovning: Mingelprovning i Skybar

18.00–22.00 –
Buffé & mingel i Whiskybytältet
18.30–22.00 – Angelas Whiskymaker´s dinner
19.30 -20.30 – Whiskyquiz i whiskybytältet

 

 

Smakmarknad

GEFLE CHOCOLATERIE
Gefle Chocolaterie arbetar efter anrik hantverksfilosofi där inga genvägar till rättvis och god choklad finns. Anna-Sofia på Gefle Chocolaterie driver det viktiga arbetet branschens etiska frågor och har initierat till en svensk satsning inom genren kvalitetschoklad. Den goda, mörka choklad som används i produktionen tillverkas av världens främsta kakaoproducenter, Valrhona och Felchlin. 

INNEGÅRDS HJORTFARM
Innegårds Hjortfarm erbjuder svensk kvalitetshjort, Kronhjort, som från födsel till slakt aldrig lämnar hägnet. Innergårds Hjortfarm sätter stort fokus på djurens välmående vilket märks på köttets höga kvalitét, djuren lever under lugna förhållanden, långt ifrån störande stress.

YULE GOAT BRYGGERI
Yule Goat bryggeri producerar GlöggKryddat vin med smaker från Gävle. Alla ingredienser är ekologiskt odlade och så mycket som möjligt tas från lokala odlare. Alla glöggsorter bryggs från grunden med sockerlag som bas tillsammans med rotfrukter, frukt och kryddor.

JANSSONS BRÖD
Janssons Bröd grundades på 40-talet av Gustav Jansson och idag drivs bageriet av Gustavs barnbarn Lina som tog över 2011. Bageriet
 bakar allt från grunden med äkta råvaror och vårt sortiment består bl.a. av surdegsbröd, knäckebröd , bullar, bakverk mm. Förutom bageriet har Janssons Bröd också ett café /brödbutik i centrala Ljusdal.

ALMNÄS BRUK
Tillverkningen av ost på Almnäs Bruk återupptogs den 21 oktober 2008 efter ett uppehåll sedan 1961. Det är det fjärde kända ysteriet i Almnäs historia och vi vet med säkerhet att osttillverkningen existerade redan på 1830-talet. 
Tekniken, ystkar, ostpressar med mera har vi hämtat i Schweiz. Ystkaret är gjort av koppar vilket anses bidra positivt till ostens kvalitet.

JÄDRAÖL
Eva och Lars Nordlunds är initiativtagarna bakom deras mikrobryggeri Jädra Öl. Namnet har fått konsumenterna att höja på ögonbrynen och konkurrenter att sätta skummet i vrångstrupen – Jädraöl! Får ett öl verkligen heta så i lagomlandet Sverige? Jodå, det går för sig. Om man använder sig av utvalda råvaror och brygger med omtanke och hantverksmässig känsla och resultatet blir ”ett jädra gott öl, helt enkelt”.

 

 

JARSEMÅL
Jarsemål tillverkar sylt, gele & marmelad spetsad med Mackmyra Whisky. Monicas egentillverkade produkter är alltid lagade från grunden och gjorda med lokalproducerade råvaror så långt det bara är möjligt – lokalproducerat med norrlandskänsla!

HÄCKLE GÅRD
Maria och Lennart Sjöberg driver mjölkproduktion och tillverkar sin egen, fantastiskt goda ostkaka av en del av mjölken. På Mackmyradagen har du chansen att provsmaka den för sig själv eller testa den spännande kombinationen ost och Mackmyra whisky.

HOPSIE DAISY
Hopsie Daisy Brewing Company är bryggeriet från Gävle som med glimten i ögat och volymen på max brygger öl med stort hjärta och stora smaker. De första produkterna släpptes under våren 2017 och kommer att finnas för provsmakning på Mackmyradagen.

CAFÉ SARRIA
Historien om kaffe börjar år 1925 när Don Aquilino Sarria bestämde sig för att bli kaffehandlare. Han skaffade sig två åsnor för att bära kaffet han köpte av traktens lantarbetare till affärer och rosterier i Cauca. Så småningom expanderades handeln och han kunde köpa sig en egen gård, som fick namnet Carrizal, med 114 hektar mark för kaffeodling. Don Aquilino hade lärt sig av hela regionens erfarna jordbrukare hur man odlar det bästa kaffet och hur man lyckas göra ett kaffe som är ”Al gusto del Campesino” – som jordbrukaren själv tycker om att dricka det.

PASTILLFABRIKEN BRAND OF GEFLE
Pastillfabriken  produktutvecklar, förpackar, marknadsför och äger nischvarumärken inom produktområdet pastiller. Pastillfabriken är en uppstickare på konfektyrmarknaden med hög kvalité och premiumkänsla i fokus. Några av Pastillfabrikens varumärken är vi  
Mackmyra, Portello och Bronzol.

ÖVRIG INFORMATION

Det går inte längre att boka entré- och provningar online men naturligtvis kan du köpa dessa under hela dagen på plats på Mackmyradagen.

BUSS TILL WHISKYBYN
Även i år går det att åka buss mellan centrala Gävle och Mackmyra Whiskyby. Bussen går från Elite Grand Hotel (från utgången vid Norra Strandgatan) i början av dagen och sedan tillbaka på eftermiddagen/kvällen. Biljetter förköps via bokningssidan.
Pris: 30 kr / enkel resa

WHISKYHÄFTE
Under Mackmyradagen kommer vi inte att ta kontanter i Whiskybyn. Samtliga produkter betalas genom ett biljetthäfte med valörer eller kortbetalning. Ett biljetthäfte är värt 100kr. Häftena köps på plats eller förbokas via bokningssidan.
Pris: 100 kr /häfte.

BOENDE & TRANSFER
Vi samarbetar med Elite Grand Hotel, Clarion Hotel Winn och Scandic CH. Alla tre ligger centralt i Gävle. En buss avgår från Elite Grand Hotel till Mackmyra Whiskyby och tillbaka, observera att antal biljetter är begränsade och förköps i samband med bokningen. 

ELITE GRAND HOTEL
Bokas på 026-400 73 00 eller info.gavle@elite.se Ange Mackmyradagen som bokningskod.

Läs mer om Elite Grand Hotel

CLARION HOTEL WINN
Bokas på 026-647 00 00 eller cl.winn.gavle@choice.se Ange Mackmyradagen som bokningskod.

Läs mer om Clarion Hotel Winn

SCANDIC CH
Bokas på 026-4958110 eller gavle@scandichotels.com Ange Mackmyradagen som bokningskod.

Läs mer om Scandic CH