|     English / Swedish

Mackmyra moment

Efva

Volym: 70 cl / Alkoholhalt: 46,3 % vol. / Systembolaget Art. nr: 82277-01

Moment Efva är en elegant single malt whisky i kreativt samarbete med smyckesdesigner Efva Attling.

Efter en rundvandring i Mackmyras huvudlager i Bodås har Efva, tillsammans med Master Blender Angela D’Orazio, valt ut några av våra finaste fat. De 19 fat som väckte störst beundran var främst av typerna oloroso, amerikansk ek och ex-Bourbon, där flertalet var mättade med svenskt björkvin. Efter önskemål om en mer framträdande sötma tillkom även ett fat som tidigare lagrat körsbärsvin.  Utgåvan pryds av en silverblänkande kork, designad av Efva.

Att använda björkvin för att slutlagra whiskyn ger en spännande nordisk touch och både Mackmyras 30-litersfat och de lite större 200-litersfaten av oloroso och ex bourbonkaraktär har björkvinmättats. Tillsammans med ytterligare några fat av kryddig ny amerikansk ek och en liten del whisky med körsbärsvinsfinish utgör de denna stilfulla utgåva.

EFVA ATTLING OM SAMARBETET

– Jag är en whisky lover och är otroligt glad över att ha fått möjligheten till samarbetet. Att vara nere i Bodås gruva tillsammans med Angela och alla whiskyfaten var en kittlande och vacker upplevelse. Första gången jag provsmakade ¨min¨ whisky vet jag att Angela såg på mig att jag inte var helt nöjd. Whiskyn hade inslag av  björksav, men jag ville komplettera den med en lite rundare smak. När jag en vecka senare fick jag testa den igen var den helt fantastisk. Att komma hem efter en tuff vecka på jobbet och njuta av en whisky med en elegant isbit i ett skönt glas, det är en fin del i livet, säger Efva.

Om Moment-serien

Under sina provsmakningsturer i Bodås gruva och på Fjäderholmarna stöter vår Master Blender Angela D’Orazio ibland på fat som hon tycker utmärker sig från de övriga.

Därför har vi skapat Mackmyra Moment: en mycket begränsad serie där de unika faten får komma till sin rätt. Eftersom det handlar om ett litet antal fat varje gång så är upplagorna i Moment-serien mycket begränsade.


Doft

Fruktig, kryddig, bärig och ekig, med toner av blommor, röda bär, citrus, choklad, ingefära och päronkola.


Smak

Fruktig med en rund ekighet. Lätt kryddig med nyanser av röda bär, blommigheter, päronkola och vitpeppar. Mjuka tobaksblad och vanilj. Texturen är lätt oljig och medelfyllig.