|     English / Swedish
2016-12-06

Våra första försök att nå ut

Stärkta av det första årets framgångar kändes det naturligt att avsluta med en rejäl marknads- och försäljningssatsning. Ett antal artiklar i Gefle Dagblad och Arbetarbladet hade trissat upp ett som vi bedömde mycket stort lokalt intresse.

Som av en händelse fick vi i slutet av oktober information om den lokala julmarknaden på Stortorget i centrala Gävle. Kunde vi på något bättre sätt sprida det svenska whiskybudskapet och samtidigt göra en rekordförsäljning av våra handelsbodsprodukter? Antagligen inte.

julamarknad-mackmyra

Med sedvanlig frenesi drogs planerna upp. Ett eget stånd skulle byggas, försäljningsprognos gjordes och budskapet skulle spridas till alla våra Partner. Ett arbetsschema gjordes. Eftersom julmarknaden var fredag-lördag-söndag så krävdes att ett par stycken fick ta semester under fredagen och så skulle vi turas om på helgen. Lotten föll på Jennie och Malin.

Den stora dagen var inne och tidigt på morgonen lämnade en bil med hyrsläp Mackmyra Bruk med siktet inställt på Stortorget. I släpet fanns det fina ståndet samt massor av glas och andra handelsbodsprodukter. Bland annat fina små jutesäckar fyllda med choklad och en personlig hälsning från Mackmyra Svensk Whisky. En bättre julklapp kunde man inte tänka sig ansåg vi.

Växelkassan var välfylld och hade en optimal blandning av mynt och mindre sedlar. En längre diskussion om hur vi skulle hantera kortbetalare ledde till slut till att vi detta år avstod från denna möjlighet. Vi var, kort sagt, redo.

Resultatet blev under förväntan. Eller snarare riktigt uselt. Det var kallt, kallt, kallt och dagarna kändes mycket långa. Inklämda mellan mobilskalsförsäljare (som gjorde bra affärer) och lottförsäljare (som gjorde ännu bättre affärer) stod vår fina monter. Visserligen hade vi en del intresserade (”ja, er har jag ju läst nånting om”) men intresset för både Partner och våra produkter var minst sagt svalt. Vi hade även med doftprover från vår allra första körning i destilleriet – en råwhisky med minst sagt skarp karaktär.

En oväntad vändning…

Väldigt många doftade på vår råwhisky och uttryckte ett artigt intresse.

Vi märkte dock att provet påverkades i negativ bemärkelse allteftersom tiden gick. Kanske var det den upprepade exponeringen med vinterluften, kanske de många näsorna som varit nere i glasburken. Men det var söndag och sista dagen så vi bestämde oss för att provet fick duga tiden ut. Så blev dock inte fallet.

Vid elvatiden på söndagsförmiddagen kom en herre i femtioårsåldern förbi vårt stånd och ställde några artiga frågor. Vi svarade glatt och erbjöd givetvis även ett doftprov. Glasburken räcktes fram och innan någon hann reagera hade han tömt hela innehållet i en girig klunk! Hans spontana omdöme var ”inte alls illa”, innan han gick vidare för att uträtta egna ärenden.

Han kanske inte vet om det själv men vår vän var faktiskt den första att provsmaka den blivande svenska maltwhiskyn!