|     English / Swedish

Bo Söderberg

Vad är din roll/titel på Mackmyra?
Jag gick i pension 2014 men blev återanställd som timavlönad. Idag är jag fastighetsreparatör och sköter om både Gravity och det gamla destilleriet på Bruket i Valbo. Det gamla destilleriet rymmer många minnen från en gången tid.

Hur länge har jag jobbat på Mackmyra
Jag började i september 2002 efter att jag hade gått på utbildning i Örebro. Det var en grundutbildning för att bli tunnbindare åt Mackmyra Whisky. Men det blev inget tunnbinderi i Mackmyra.

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?
Jag utför egentligen 
allt, från att frakta ut matjord till en ny gräsmatta till att ta ut whiskyprover från lagret. Både från skogslagret och det ”Hemliga lagret”. Ibland reparerar jag möbler och bygga om kontor.  Med andra ord; jag ser till att det mesta blir lagat och fixat!

Berätta om något riktigt roligt som hänt under din tid på Mackmyra!
Jag har flera minnen jag vill dela med mig av så här kommer det första!

Mjölincidenten
Det första minnet är den dag då de båda pannorna anlände på en trailer till Mackmyra Bruk.  Det var i augusti 2002 på den tiden då vi destillerade på Bruket i Valbo.

dsc00071

Jag, Tommy Jansson och Hans Rombo skulle åtgärda ett stopp i skruven för maltintaget. Jag stod på en stege och skulle försiktigt ta bort en lucka under maltskruven. När den sista skruven lossade släppte hela luckan och jag fick all malt och mjöl över mig. Jag såg ut som en helvit gubbe med två svarta ögon. Men Tommy, som stod en liten bit bort, fick inte ett dammkorn på sig. Men vi fick oss ett gott skratt!                                                                                                                      

Natten i tvättstugan (… och på parkbänken)
Två stycken personer från Mackmyra åker ut till Fjäderholmens mognadslager för att ta ut fatprover. När kvällen kommer ska de gå in på vårt övernattningsrum för att sova men de kommer inte in på rummet. Istället fick de sova över på golvet i tvättstugan som fanns strax intill. När morgonen grydde fick de gå ut och lägga sig på en parkbänk. Det var under min semester och nyckeln till lokalen hade jag hemma så de fick nöja sig med sina alternativa sovplatser!                                    

På ekjakt i USA
Jag, och en kollega åkte till USA där vi besökte flera destillerier och åkte på Bourbon Whiskey Trail. Vi avslutade resan med ett besök på ”Jack Daniels” i Lynchburg, samt ”George Dickel” i Tullahoma.  På Jack Daniels inköps en speciell whiskey som heter ”1915 Gold Medal”. På den har den nuvarande och den tidigare destillerförmannen skrivit sina namn.  Buteljen finns fortfarande kvar oöppnad. Vår uppgift är att försöka hitta ett tunnbinderi som kan leverera fat till oss. Vi har en uppgift till, och det är att ta reda på varifrån eken kommer som de tillverkar faten av. Men det går inte att säga att virket kommer från en viss plats, då virke kommer från flera olika områden. Ett skojigt minne är då vi ska äta middag i Frankfort. Vi hittar ett ställe som verkar bra. Vi får in menyn och beställer. Vi beställer en varsin Texas T-bone steak, den var ganska stor, bakad potatis samt sallad och öl. När vi har ätit klart kommer servitrisen in och ska hämta våra tallrikar. Då beställer jag in en Texas T-bone steak till, men nu utan sallad. Efter en stund ser vi servitrisen, samt kocken, står i dörren och tittar lite konstigt på mig. Jag äter upp allt på tallriken. Natten kändes inte så bra i magen. Den berättelsen fanns också publicerad i Mackmyras egen tidning – ”Destillerat” år 2006. Det finns ett foto av mig och servitrisen Vanessa.

Från träbänkar till vikbara sängar
Jag och Leif åkte ibland ner till Fjäderholmarna för att arbeta på lagret. Efter något år bytte vi övernattningsrum från Spiritums lokal, till Mackmyras egen lokal i ”Kajhuset”. Och på den tiden var det ganska trångt inne på lagret bland faten. Det fanns inga stålhyllor, som det nu finns där. Det var blandat med 30-, 100-, 200-, 250- och 500-litersfat. Vi arbetade sent på kvällarna och vi sov på de träbänkar som fanns fastsatta på ytterväggarna. De var så smala att det inte gick att vända sig på natten. Men vi somnade ändå efter den arbetsamma dagen. Efter några år fick vi köpa en varsin vikbar säng.  Jag och Leif ska åka ner till Häckeberga med fat som ska läggas i vårt lager där nere. Den bil som vi  hyrde var så motorsvag att vi blev omkörda i uppförsbackarna av alla bilar.  Även av de stora långtradarna.

Om du fick välja att byta roll med någon annan på Mackmyra för en dag, vem skulle det vara och varför?
Om jag skulle byta med någon, så skulle det vara Eric Bräck. Främst för att få träffa många olika människor och whiskykunder och övriga personer som är intresserade av whisky.

Vilken är din absoluta Mackmyra-favorit?
Det finns två favoriter, Brukswhiskyn och Mack!

Brukswhisky-Packshot+Box_webb     mack-mackmyra

Bosse lägger till…
Det finns många berättelser som är roliga minnen från Mackmyra Whisky. Många minnen kommer fram när vi ”gamlingar” sitter och diskuterar.


bo-soderberg-mackmyra-intervju1

”… ibland sjöng vi , Leif och jag, bland alla fat. Det var ju riktigt bra akustik där nere.”

bo-soderberg-mackmyra-intervju1

”… ibland sjöng vi , Leif och jag, bland alla fat. Det var ju riktigt bra akustik där nere.”