|     English / Swedish

Bruket och de första kopparpannorna

Jakten på den perfekta lokalen

Redan vid första ögonkastet var Mackmyra Bruk högintressant. Lokalerna var väl underhållna och miljön fantastisk. Storleken var alldeles lagom. Bruksverksamheten hade flyttat i samband med den industriella revolutionen och därför var det inte för stort.

Mitt på bruket låg den lokal vi ville ha. Egentligen består den av tre delar: grovsmedja, kvarn och kraftstation. Till en början skulle det räcka utmärkt med kraftstationen, där vi skulle inrymma pilotdestilleriet. Men vi började redan visionera om hur det skulle se ut på sikt. Grovsmedjan skulle bli besökslokal, den gamla kvarnen skulle återuppstå som brygghus och i kraftstationen skulle det en dag stå en ståtlig kopparpanna framför respektive fönster. Men först var det dags att återvända till verkligheten och den lilla skalan.

mackmyra_whisky_distillery_at_winter_-_mackmyra_bruk_valbo_sweden kopparpannor-mackmyra

Vår allra första kopparpanna

Vår första kopparpanna var en speciell utmaning. Vi ville ha en liten storlek, ca 100 liter, för att kunna testa många olika varianter utan att få alltför stora volymer. Tidigt bestämde vi att vi skulle bygga den själva. Även om vi hade letat upp några tänkbara leverantörer så var det alldeles för dyrt för att vara ett alternativ. Gjorde vi den själva skulle vi få den exakt som vi ville, till ett bättre pris och dessutom skulle vi få värdefull erfarenhet inför kommande pannor.

Vi behövde dock en lämplig inspirationskälla för formen på denna första panna. Med tiden hade vi lärt oss att det faktiskt funnits en svensk whisky tidigare. Visserligen en blended men ändå. Skeppets whisky hade tillverkats av Vin & Sprit på 50- och 60-talet och det var mer än trettio år sedan den fanns att hitta på Systembolagets hyllor. Lite av utrustningen gick dock att spåra.
I entrén till tidigare Vin- och Sprithistoriska museet i Stockholm stod nämligen en av kopparpannorna. Självklart ville vi bära vidare det svenska whiskyarvet i någon form, så vi måttade helt enkelt upp pannan och skalade ned måtten till vår önskade storlek.

Med hjälp av detta kunde vi nu skapa den första ritningen. Det allra första utkastet gjordes i word och det är den enda bevarade utskriften som finns.

ritning-bruket

När skissen var klar återstod själva byggandet. Vi lärde oss svetsa och trots att den första kopparpannan kanske inte var det mest professionella man skådat så fyllde den ändå sin funktion. Den användes under åren 1999 och fram till 2000 och kunde destillera ca. 30 liter per körning. Det var tack vare kopparpannans storlek vi testade att bygga om faten till just trettio liter. En storlek som visat sig vara mycket bra för att whiskyn varken ska mogna för snabbt eller för långsamt. Därför har vi valt att behålla fatstorleken som ett alternativ också i det fullskaliga destilleriet.

Sommaren och hösten 1999

Inför sommaren fick vi äntligen tillgång till lokalerna på Mackmyra Bruk. Det var nu vi kunde börja på riktigt. Kraftstationen var den lokal som vi skulle inrymma pilotdestilleriet i. Dessutom hade vi fått tillgång till det närbelägna Bruksgatan 4, tidigare en affär för ridutrustning. Den lokalen skulle senare bli vårt destilleri- kontor, men på den här tiden var det vår bostad samt frukost/lunch/middagsrum.

Att arbeta på plats krävde helginsatser. En normalhelg under den här perioden såg ut ungefär på följande vis. Lördag morgon åkte vi från Stockholm till Mackmyra. Väl framme gick vi igenom helgens arbetschema. Vanligtvis åkte Astrid iväg för att ordna lunch/fika medan övriga gick ned i lokalen och började arbeta. Lokalarbetet leddes av Jonas & Annika.

Till att börja med handlade det om att rensa ut cirka 50 kg spindelväv som var jämnt fördelat i lokalen. En snabbkoll med Calle som höll i ekonomin gav tillåtelse att inhandla en högtryckstvätt. Därefter var det ytskikt som gällde. Hela lokalen skulle målas och vi valde en kalkfärg. Allteftersom lokalen blev färdig började vi titta mer på utrustning och installationer i det som snart skulle bli pilotdestilleriet.

Den gamla kraftstationen hade varit i drift från 1905 till 1962, då turbiner, generatorer och övrig utrustning tagits bort. I taket hängde ännu en gammal sprängmatta som flög upp och fastnade när en av turbinerna sprängdes bort.

Sedan 1962 hade lokalen används som förråd, och hyresgästen innan oss var den lokala teatergruppen Skottes musikteater, som förvarade sin rekvisita där.