|     English / Swedish

Brukswhiskyn och de förbjudna skidorna

2010 lanserade vi vår andra whisky i vårt ordinarie sortiment, Brukswhiskyn. Namnet kommer från whiskyns födelseort, nämligen Mackmyra Bruk, och är måhända inte helt oväntat till för att brukas.

Om du tar en lite mer noggrann titt på Brukswhiskyn så kommer du upptäcka att hela vår historia, från pilot- till gravitationsdestilleri, finns tecknad runt flaskan. Eller ja, nästan hela för att vara korrekt. Till en början fanns nämligen också ett par skidor avtecknade på flaskan. Skidorna var en symbol för den längdåkningstur som de åtta vännerna och grundarna gjorde under den historiska resan till Sälen, platsen där det första fröet till vår svenska whisky sattes.

landskidakning

Men snart stod det klart att skidorna inte var välkomna på vår flaska eftersom alkohollagen i Sverige förbjuder all slags kombination mellan sport och alkohol. Skidorna censurerades och vi fick lösa problemet genom att sätta en etikett med svart baksida över de omdebatterade skidorna. Idag är skidorna borttagna från flaskan och man kan istället bland annat se ekblad, gravitationsdestilleriet, fat och kopparpannor på flaskan.

Doft- och smaknoteringar

Vår Brukswhisky har en balanserad, fruktig och knäckig karaktär. Doften är ren och ungdomlig med en tydlig fruktighet där päronsplitt, kola, citrus och päron är tydliga inslag. Andra framträdande dofter är lakrits och mynta. Smaken är fruktig och lätt kryddig. Njut den som den är, med eller utan is vid valfritt tillfälle.

Här hittar du Brukswhiskyn på Systembolaget. Brukswhisky-GiftBox2

Jim Murray, Whisky bible om vår Brukswhisky:

”One of the most complex and most beautiful structured whiskies of the year. A Mackmyra masterpiece, cementing the distillery among the world’s true greats.”

Whisky Bible 2015, 95,5 poäng.

 

Andra utmärkelser

IWSC2012-Silver-Outstanding-Medal-105_2     IWSC2011-Silver-Medal-1052     IWSC2010_GoldBIC_Medal2     JimMurray_europeanaward2     Brons2011_2

 

 


  brukswhisky

  brukswhisky