|     English / Swedish

Filtrering, tillsatser och fattyper

Därför kylfiltrerar vi inte

Kylfiltrering sker enbart av kosmetiska skäl, för att undvika att whiskyn ska bli oklar, eller grumlig, när den kyls ner eller om man tillsätter lite vatten. Men man tar inte bara bort ”grumligheten” utan även en hel del av whiskyns karaktär eftersom de fettsyror och proteiner man filtrerar bort bär på många smaker.

Det som sker är att whiskyn kyls ner till noll grader och sedan pressas genom ett fint metallfilter. Då får man bort de fettsyror som ”klumpar” ihop sig när de kyls och kan ge ett oönskat visuellt uttryck i glaset.

För att du ska få njuta av en så naturlig whisky som möjligt låter vi bli att kylfiltrera alla våra whiskys utom vår MACK by Mackmyra.

Provningsglas-puff

Tillsatser i whisky

För många whiskytillverkare är utseendet på whiskyn ibland lite extra viktigt. Därför tillsätter man ibland karamellfärg (bränt socker) i sin whisky; dels för att få en mörkare färg på whiskyn (bland annat för att den ska se äldre ut än den är) och dels för att kunna få fram whisky med exakt samma nyans år efter år. 

fat-mackmyra-whisky

Komponenterna

När man tar fram en buteljering använder man många olika fattyper från sitt lager för att få fram en så välbalanserad och smakrik whisky som möjligt. Vi lagrar vår whisky på flera sorters fat i olika storlekar vilket ger whiskyn olika karaktärer. Några av de fatkomponenter som ger Den Första Utgåvan sin egen karaktär är:

Nya svenska ekfat
Den svenska eken från Visingsö (Quercus robur) ger en unik pepprig kryddighet och en något mindre vaniljsötma än den amerikanska eken (Quercus Alba) som är vanligast vid lagring av whisky.

100-litersfat
Storleken på fatet påverkar whiskyns mognad. Genom att använda 100-litersfat (till skillnad från 200 till 500 liter som är vanligt vid whiskylagring) får whiskyn en kraftfull och spännande mognad. Vi använder 100-litersfat av både svensk och amerikansk ek.

200-liters ex-bourbonfat
Basen i Den Första Utgåvan är whisky lagrad på amerikanska fat av first fill-kvalitet. Det innebär att de endast använts en gång tidigare, för lagring av bourbon (ca 3-5 år).

Sherryfat
Några av 100-litersfaten har även mättats med sherry av Olorosso-typ för att ge whiskyn toner av torkad frukt som russin och dadlar.