|     English / Swedish

Svensk Ek

Mackmyra-SvenskEk-Ad

Historien om Svensk Ek

Vi bestämde oss tidigt för att göra en helt svensk whisky, på svenska råvaror och på svenskt vis. Det var viktigt för oss att hitta den svenska smaken istället för att göra en svensk kopia av en skotsk whisky.

Huvuddelen av världens whisky lagras på Bourbon-fat som köps in från USA och exempelvis Jack Daniels men även fat som tidigare lagrat sherry är en populär smakgivare. Men för att få en 100% svensk whisky ville vi även utforska att lagra på fat tillverkade av svensk ek, för visst finns det många fina ekskogar även i Sverige.

svartpeppar

Vi beställde det första svenska ekfatet, som levererades till oss 2000. Det vi upptäckte var att svensk ek är kryddigare med smaker liknande svartpeppar. Ett svensk ekfat ger en intensiv smak och passar inte alla, det är ett fat som kräver lite mer. Det gav oss också en helt ny dimension och är ett fat som vi har haft med oss sedan dess.

Våra svenska ekar är mycket hårdare jämfört med exempelvis amerikansk ek (används till Bourbon-faten) som är mer porös. Det medför att svensk ek måste klyvas i tårtbitar för att därefter bli stavar vilket medför att vi får ut mindre material från en svensk ek som kan användas till att binda fat.

2003 lanserade vi våra svenska ekfat som val till våra fatägare i Mackmyra Reserve och 2008 lanserade vi Den Första Utgåvan där 5,4% var slutlagrad på svenska ekfat. Våren 2015 bytte vi namn och utseende på Den Första Utgåvan och döpte den till Svensk Ek. 10% i produkten Svensk Ek lagras på svenska ekfat. Flaskan Svensk Ek är introduktionen till smakprofilen svensk ek, är det en smak som tilltalar dig kan du gå vidare till ett eget 30-litersfat på Svensk Ek som ger 100% svensk ek.

Både fatet Svensk Ek och flaskan Svensk Ek vann guld på Stockholm Beer & Whiskyfestival 2016. Flaskan har tidigare belönats med guld i de prestigefyllda internationella tävlingarna IWSC och ITQI.

Svensk Ek är en av våra mest populära whiskies och symbolen för en 100% svensk whisky.

Fat av svensk ek ger en kraftigare, mer kryddig smak. Men innan träden blir fat torkas de för att sedan bindas för hand och kolas kraftigt på insidan för att öppna upp träfibrerna som ska ge smak till whiskyn.

Svensk Ek innehåller 10 procent whisky som har lagrats på svenska ekfat. Den har en kryddig karaktär med inslag av sandelträ, torkad ingefära, svartpeppar, rostade ekfat och örter. Kryddigheten kompletteras av en fruktig bas med vanilj- och kolatoner; likt karamelliserat socker från ekfat som tidigare lagrat Bourbon.

Här hittar du Svensk Ek som ingår i Systembolagets ordinarie sortiment.

Moment Svensk Ek Vintage 2008

Magnus Dandanell, VD och grundare Mackmyra:
– När vi startade Mackmyraresan för snart tjugo år sedan var vår idé att göra en single malt whisky i världsklass av endast svenska råvaror. Sedan dess har vi inte använt något annat än svenskt korn, jäst och vatten. Vi manifesterade idén 2008 genom att fylla destillatet från själva nationaldagen i små 100-liters fat av svensk ek och nu 2018 är resultatet här, en riktigt svensk whisky.

Moment Svensk Ek 2008 är en elegant single malt som lagrats på fem 1st fill 100-litersfat av svensk ek, där vanilj, rostad ek, tobaksblad och toner smörkola möts i en härligt smakrik blandning. Moment Svensk ek 2008 destillerades på Sveriges nationaldag 2008 och buteljerades i april 2018.

Angela D’Orazio, Master Blender Mackmyra:
– Det är en finstämd vintage whisky från 2008, där det traditionella möter nyskapande. De klassiska ekfatens vanilj tillsammans med den något stramare nordiska ekens kryddiga karaktär och Mackmyras fruktiga destillat, ger en fruktig och fin whisky med en elegant kryddighet.


Produkten är slutsåld i Sverige, kan hittas på mindre butiker i Europa.


Svensk-Ek-startsida

Svensk-Ek-startsida