|     English / Swedish

historia vi skapat tillsammans

I skrivande stund tänker jag mycket på vilken framgångssaga Mackmyra är och vilken stolthet jag känner som fått varit en del av detta under snart 12 år. 1999-2002 levererade den lilla pilotanläggningen endast ca 30 liter råwhisky per körning. Det tog det lång tid att fylla de stora faten. Det krävdes att alla körningarna för ett och samma fat var likadana för att kunna göra en vettig utvärdering.

Lösningen blev att vi skalade ner faten så att de skulle passa volymen för en körning istället. Ett test, en körning, ett fat, 30 liter, en utvärdering. När vi gjorde den första utvärderingen av det första 30 litersfatet hade något hänt. Detta hade redan mognat mer än de tidigare sex större faten. Sedan det tillfället har vi inte kunnat släppa de små faten. Det sker något magiskt i dem och det är en stor upplevelse att följa dem tills de är klara (ca 5 år). Nu 2018 har vi tillverkat och sålt personliga 30 litersfat till över 18000 fatägare. Över hälften av faten är redan buteljerade, vilken grej, över 13 000 personliga single cask buteljeringar från 30 liters Mackmyrafat ute där.

Säsongsvariationerna gällande whiskykonsumtion svänger kraftigt på året. Vi kommer från en säsong med en extrem hetta och mycket sol och bad vilket ha gjort att inte lika många som tidigare har velat sippa på en whisky. Varför kan vi inte dricka lika mycket whisky året om? Det skulle göra min tillvaro mycket enklare och ge mig mindre gråahårstrån då ”allt” ska ske sista kvartalet. Över en natt tog sommaren slut och nu startar vi årets högsäsong. Detta sker med vårt senast samarbete tillsammans med Quinta Do Vallado.

I dagarna lanserade vi Portvinsfatet på Stockholm Beer and Whisky Festival i Nacka Strand. Bor du i Stockholm tycker jag definitivt att du skall ta dig tid att besöka oss och prova portvinsfatet. Det är nu allt ställs på sin spets! Det är lika nervöst och spännande att se hur årets produkt mottages av kunderna. Nu skall de 307 faten som varit på mättning i Portugal få nya ägare, ägarna kommer ta hand om faten de kommande 3-6 åren. Hoppas du blir en av dem som lyckas reservera ett av faten!

Varma whiskyhälsningar / Eric Bräck, Försäljningschef