|     English / Swedish

Mackmyra Reserve

Som fatägare hos Mackmyra öppnar du en dörr för en rad olika evenemang och aktiviteter. I väntan på att din whisky mognar ser vi till att fylla dessa år med roliga och intressanta fatägarevent. Detta skapar en stark gemenskap mellan oss och våra kunder som är svår att beskriva, men som är fantastisk – nästan hälften av fatägarupplevelsen är just gemenskapen under lagringstiden! Gemensamt för våra fatägare är att de är livsnjutare som gillar mat och dryck i alla dess former, och många blir whiskykompisar efter att de träffats på dessa events under åren.

 

SKAPA DIN ALLDELES EGNA WHISKY

Egentligen kan ingen tala om för dig hur något smakar. Det är bara du själv som avgör om tonerna går mot läder, choklad, kaffe eller vanilj. Men det finns vissa gemensamma nämnare som är enklare att enas kring. Dessa handlar om vilka förutsättningar vi ger vår whisky.
Som ägare av ett Mackmyra Reservefat är det du som bestämmer dessa. Det blir helt enkelt din egen whisky som bär på dina smaker, skapad av dina val.
1. Välj fattyp
2. Välj recept
3. Välj lagerplats
4. Döp & fyll ditt fat
5. Din fatresa kan starta!

 

Livet som fatägare

Att äga ett eget fat hos Mackmyra är en upplevelse som kan räcka länge och som är perfekt att dela med vänner och familj. Konceptet bygger på att du själv bestämmer whiskyns grundförutsättningar så som fattyp, recept och lager. Därefter väljer du ett passande namn för din whisky som sedan graveras på en mässingsplakett som får pryda fatet. När du gjort dina val transporterar vi fatet från whiskybyn i Gävle till det lager du valt.
Vår förhoppning är att du ska hitta ett lager som ligger nära dig, eller på en plats som du gärna skulle besöka ofta. Idag kan du välja mellan huvudlagret i Bodås Gruva, Skogslagret vid destilleriet i Gävle, Lofsdalen, Fjäderholmarna, Malmö, Smögen och Hällsnäs utanför Göteborg. Genom att besöka och provsmaka ditt fat kan du följa med i dess utveckling och på så vis bestämma när tiden är rätt för buteljering. Självklart har du våra kunniga whiskyexperter nära till hands för att konsultera dig i dina beslut.
Alla fat utvecklas olika snabbt, men för att få kallas whisky så ska maltdestillatet ha lagrats på ekfat under minst 3 år. För dig som vill snabba på processen finns det 4-åriga eleganta receptet Förlagrat Elegant, som visar en mer utvecklad smakbild redan från start.

När du anser att din whisky lagrats färdigt kan du som har fat i Whiskybyn själv buteljera den och sluta cirkeln på din fatresa. Vilar ditt fat i något av våra andra lager buteljerar vi det åt dig i fina 50 cl flaskor som passar perfekt till att ge bort som present. Ett 30-litersfat ger dig ca 48 flaskor med etiketter som återger namnet och informationen om din whisky.

 

Våra fattyper

Många kända whiskysorter lagras på 200-litersfat, men till Mackmyra Reserve binder våra vänner hos Toneleria Luque, Toneleria Del Sur och Varalövs Tunnfabrik unika små 30-litersfat. Den mindre storleken gör att whiskyn mognar fortare. Redan efter tre till fem år har du en välutvecklad, fin och rund smak. Ditt fat ger dig ungefär 50 flaskor à 50 cl.

SVENSK EK

Whisky lagrad på svensk ek får en djup mörk färg. Smaken har en kryddig örtighet som balanseras upp av en sötma som påminner om karamelliserat socker. Faten binds för hand och kolas kraftigt för att verkligen plocka fram smakerna ifrån eken. Vårt ovanligaste och kanske mest spännande fat.

BOURBON

Med detta klassiska fat av amerikansk ek som tidigare lagrat bourbon får din whisky en söt doft och en vacker gyllene färg. Smaken blir rund och mjuk med inslag av vanilj, karamell och honung. Våra bourbonfat kommer från USA där de tidigare har lagrat en omgång amerikansk bourbon. Stavar från dessa fat skickas sedan till Spanien och Toneleria Del Sur där de binds om för hand till 30-litersfat.

OLOROSO

Whisky som lagras på olorosofat får en härligt röd bärnstensfärg och en doft av russinsötma och mörk choklad. Faten tillverkas av amerikansk ek och binds av vår tunnbindare i Toneleria Luque i Spanien. När faten kommer hit mättar vi dem själva med oloroso för att få en jämn och hög kvalitet med de typiska fina russintonerna.

AMERIKANSK EK

Whisky lagrad på ny amerikansk ek får en komplex och rik ekighet med tydliga vanilj- och kolatoner. Den färska eken får whiskyn att utvecklas snabbt och ger en kraftfull och rund smak där balansen mellan sötma och kryddighet skapar ett fantastiskt samspel. Whiskyn blir mörkt bärstensfärgad. Faten binds av Toneleria Luque i Spanien.

 

Recept

RÖKIGT

Vissa säger att antingen älskar man rökigheten eller så gör man det inte, rökig whisky lämnar i alla fall ingen oberörd. På Mackmyra röker vi på svenskt vis, med enris. Det är ett hantverk som kräver både tid och precision, men resultatet är väl värt mödan.
Röken från svensk torv och enriskvistar ger whiskyn en karaktärsfull, svenskpräglad personlighet. Resultatet är en komplex, välbalanserad, rökig whisky.

ELEGANT

När whiskyn inte är rökig kallar vi den Elegant. Är det fruktiga toner som får det att vattnas i munnen så är detta vägen att gå. Det eleganta receptet låter grundsötman från kornet komma till tals och ger dig en mjuk och finstämd whisky med rund bas och frisk blommighet. Vissa uppfattar denna whisky som mjukare och njuter av renheten och den lena smaken.

Lagerplats

Förutom vårt huvudlager, whiskygruvan i Bodås utanför Gävle, kan du välja att låta din dryck mogna på något av våra fem whiskylager runtom i Sverige.
– Huvudlagret: Whiskyguvan, Bodås
– Lofsdalen
– Skogslagret, Gävle
– Fjäderholmarna, Stockholm
– Hällsnäs, Göteborg
– Häckeberga Slott, Skåne
– Smögen
De flesta av Mackmyras så kallade satellitlager är öppna för allmänna visningar under säsong och ligger på platser som är väl värt ett besök.

 

Frågor inför ditt fatköp

Funderar du på att bli fatägare men vill veta mer innan du slår till? På sidan nedan hittar du svar på alla våra vanligaste frågor.

Vanliga frågor & svar

Kundservice

Har du mer specifika frågor val och vill prata med någon av våra fatexperter? Hör av dig till Mackmyras Kundtjänst så guidar de dig vidare genom whisky- och ginfatsdjungeln.
info@mackmyra.se
+46 (0)26 541 880

 

 

Beställ