|     English / Swedish

Gruvguld

Gruvguld är vår hyllning till lagringen på småfaten i Bodås gruva, 50 meter under jord. Lagring i denna miljö ger en annorlunda mognad, då omgivningen håller en konstant sval temperatur. Större delen av blandningen har lagrats på små fat om 30, 100 och 128 liter.

Whiskyn består till största del av ett elegant recept, med lagring på fat av svensk och amerikansk ek, oloroso och bourbon. För att komplettera elegansen och ge en extra kryddighet ingår också en mindre andel rökiga fat i Gruvguld. Faten som ingår i Gruvguld har lagrats mellan fem och sexton år.

Gruvguld har en kryddig, bärig och fruktig doft med lätta oljiga toner samt toner av rostad vanilj, ek och smörkola. Söta toner av russin, mandelmassa, citrus och pärongodis. Smaken är en finstämd kombination av kryddig-, bärig- och fruktighet med sötma från svarta vinbär, päronkola och grapefrukt Eftersmaken är oljig, kryddig och bärig med ett torrare avslut. Gruvguld är en mjukt kryddig maltwhisky som kan avnjutas när som helst, som den är eller som avec, men också till mat där kryddigheterna kommer fram väl. 

Angela D’Orazio, Master Blender på Mackmyra
Det här är en av de mest spännande och fascinerande säsongsutgåva vi har gjort. Resultatet har överträffat våra förväntningar. Gruvguld är essensen av våra mindre fat i Bodås Gruva samlade i en flaska. Mångfacetterad, ekig, smörig och kryddig, som en mosaikbild av alla de olika faten som är med i blandningen. Jag och mina kollegor är mycket stolta och hoppas att den kommer att uppskattas.

Historien om Bodås Gruva

Klicka här för att läsa om gruvan som gick från champinjonodling till whiskylagring.

Nyfiken på hur det är att jobba i gruvan?

Läs intervjun med Evelyn som jobbar i Bodås Gruva.

 


Doft

Kryddig, bärig och fruktig med lätta oljiga toner, rostade toner av vanilj, ek och smörkola. En lätt varm ekig kryddighet med förnimmelse av tjära och mineraliteter. Söta toner hittas av russin, mandelmassa, citrus och godispäron. Bäriga äldre whiskynoter av svartvinbär och typiska örtigheter av anis, ingefära och tobaksblad.


Smak

Kryddig, bärigt fruktig, oljig och ekig. Svartvinbär, päronkola och grapefrukt. Mjukt kryddig ek med lätta tjäratoner och tobaksblad. Texturen har en viss oljighet. Eftersmaken är oljig, kryddig och bärig med ett torrare avslut.