|     English / Swedish

Historien bakom Mackmyra

”Varför tillverkas det ingen whisky i Sverige?”, frågade någon i sällskapet. Ingen kunde ge svar på frågan som nu svävade i luften…
Det var egentligen bara åtta vanliga studiekamrater som återförenades för att åka skidor. Men när det visade sig att alla tagit med sig en whiskyflaska till den gemensamma baren väcktes en tanke som var långt ifrån vanlig. Tanken om att skapa den första svenska maltwhiskyn.
I Sverige har vi ingen lång tradition av att göra whisky. Det tyckte vi var konstigt när vi började utforska om det gick att skapa en svensk single malt whisky. För vart vi än vände blicken såg vi möjligheter.
År 1999 grundades Mackmyra Svensk Whisky. Senare samma år var alla tillstånd klara och de allra första dropparna kunde destilleras. De första åren ägnades åt små batcher och många experiment. År 2001 fastslogs två recept, ett elegant och fruktigt, och ett med svenskpräglad rökighet. Det är dessa två smaker som idag ger innebörd till orden svensk maltwhisky.

DET SVENSKA ARVET

I Sverige finner vi ett av världens renaste vatten, filtrerat till perfektion sedan istiden. Vårt svenska korn utvecklar en speciell sötma under sommarens långa dagar, en sötma som blir till en av grundstenarna i vår whisky.
En stor del av vår whisky lagras på ny svensk ek. Den svenska eken växer långsamt i vårt hårda klimat och ger whiskyn en kärvare smak än amerikansk ek. För att få ut maximalt med smak använder vi dessutom bara nya fat. Whiskyn får en eldig kryddighet som balanseras upp av en sötma lik karamelliserat socker.
EXPLORERS IN WHISKY
Idag framställer vi whisky med samma upptäckarglädje och experimentlusta som vid starten 1999 – men i ett av världens modernaste destillerier. Vi gör den enligt konstens regler, men vi gör den på vårt vis och med svenska råvaror. Att framställa whisky utan tillsatser och med så lite miljöpåverkan som möjligt är för oss en självklarhet.