|     English / Swedish

Jubileumsfatet

För att fira våra dryga 20 år som svensk whiskyproducent tog vi under jubileumsåret 2019 fram det innovativa Jubileumsfatet. Genom åren har vi lärt oss att ett whiskyfat med kropp av amerikansk ek och lock av ny svensk ek, är en fulländad smakkombination. Den svenska eken är älskad för sina kryddiga toner av svartpeppar, kardemumma och muskot, men även för sin karamelliknande sötma och toner av mandel. I kombination med den amerikanska ekens toner av vanilj, kola och honung är det inte konstigt att fat med kombinerad ek blivit till mångas favorit!
Till Jubileumsfatet i samarbete med Varalövs Tunnfabrik har vi för första gången låtit spårfräsa mönster i lock och botten för att ytterligare utveckla kraften i den svenska eken. Mönstret i locken utökar kontaktytan och gör att whiskyn får mer karaktär från den svenska eken.
Jubileumsfatet finns tillgängligt så långt lagret räcker.
– Pris: Från 18 500 kr (Elegant recept)
– Innovativ spårfräsnig i lock och botten
– Hårt rostade fat som ger mer sötma
– Unika jubileumsetiketter
– Svensk Ek från södra Sverige
– Ny skicklig tunnbindare: Varalövs tunnor
– Mackmyras 20-årsjubileumsfat

 

Varalövs tunnfabrik

Att binda fat är ett gediget hantverk som kräver både erfarenhet och kunskap. Förra sekelskiftet fanns ca tusen tunnbindare bara i Stockholm, men idag är yrket mer sällsynt. Som whiskyproducent är vi glada att kunna bidra till att yrket fortsätter att utvecklas, och när vi nu hittat en tunnbindare som delar vår passion för nytänkande känns det extra roligt! Familjeföretaget Varalövs Tunnfabrik grundades 1879, och tunnbindaryrket har sedan dess ärvts i generationer.
Att Varalövs Tunnbinderi är ett modernt tunnbinderi märks tydligt i det nya Jubileumsfatet som tagits fram för Mackmyra. I sann Mackmyra-anda tänjs de traditionella ramarna för att ge rum åt innovation och ny spännande whiskylagring. Sedan 1989 drivs Tunnfabriken av Mats Andersson. Hans son David, som är femte generationens tunnbindare, driver inriktningen mot dagens teknik och att ta hantverket till nya höjder.
Den svenska eken som locken tillverkas av kommer från Bröderna Ravanis på Nyhamns Båtbyggeri. Som båtbyggare är vikten av att hitta det rätta virket så pass viktigt att de emellanåt beger sig ut och letar på egen hand i södra sveriges skogar. Passionen för ek delar de såklart både med oss och med ­Varalövs Tunnfabrik. Det känns tryggt att veta att ekarna som faten ­tillverkas av valts ut med största noggranhet och känsla för kvalitet.

Rökigt eller elegant maltdestillat

ELEGANT RECEPT

Mackmyras eleganta recept kan kännetecknas av följande smakgrupper: fruktigt med toner av citrus och päron. Kryddigt med toner av anis, ingefära, kanel och kardemumma. Örtigt med toner av tobaksblad, gräs och peppar samt nötigt med toner av mandel. Det eleganta receptet är perfekt för dig som vill släppa fram fatets ekkaraktär på ett tydligt sätt.
Det eleganta receptet kan även väljas som Förlagrat Elegant, vilket betyder att destillatet har lagrats i ett 200-litersfat av ex-Bourbon i 4 år. Genom att välja det här receptet kan du kombinera så att du får fatkaraktär från två olika fat. Receptet är även perfekt för dig som vill ha en kortare väntan innan det är dags för buteljering.

RÖKIGT RECEPT

Mackmyra är ett av få destillerier i världen som framställer sin rökmalt på egen hand. Både mältning och rökning sker i en anläggning nära destilleriet av svenskodlat korn och med torv som är tagen från den närliggande Karinmossen. För att tillföra ytterligare en svensk dimension i röksmaken kryddar vi den glödande torven med spröda enriskvistar.
Mackmyras rökiga recept är framtaget för en balanserad rökighet och destilleras med en fjärdedel rökmalt och resten elegant malt. För dig som vill ha lite extra tryck i röksmaken finns receptet Extra Rök. I det receptet är fördelningen av rökig och elegant malt 50/50 vilket resulterar i en kraftigt rökig whisky.

Med fokus på upplevelsen

Som fatägare hos Mackmyra öppnar du en dörr för en rad olika evenemang och aktiviteter. I väntan på att din whisky mognar ser vi till att fylla dessa år med roliga och intressanta fatägarevent. Detta skapar en stark gemenskap mellan oss och våra kunder som är svår att beskriva, men som är fantastisk. Jag skulle vilja säga att nästan hälften av fatägarupplevelsen är just gemenskapen under lagringstiden. Gemensamt för våra fatägare är att de är livsnjutare som gillar mat och dryck i alla dess former, och många blir whiskykompisar efter att de träffats på dessa events under åren.
Det årliga hummerfisket på Smögen brukar vara ett väldigt uppskattat event. Här beger vi oss ut med fiskebåt på jakt efter hummer som vi sedan avnjuter mot kvällen tillsammans med whiskyprovningar och trevligt sällskap. En nytt event som även det nästan blivit till en klassiker är glasblåsning och avkoppling på Kosta Boda Art Hotel. Gåsamiddagen på Häckeberga Slott är ett annat exempel på ett ypperligt tillfälle att koppla bort vardagen och njuta av livets goda. Självklart annordnar vi även mängder av trevliga events på hemmaplan i Mackmyra whiskyby!
Många av våra kunder använder sin personliga whisky med sin personliga etikett som gåvor till vänner och bekanta. Det finns ingen mer personlig gåva att ge när man själv bestämt smaken och när fatet skall tappas.
Varmt välkommen till Mackmyra som fatägare!

 

Eric Bräck,
Produktchef Mackmyra Reserve

Reservera ditt fat