Därför skapades svensk whisky & Mackmyra

Vintern 1998 var det dags för de åtta studievännernas återförening i Sälen och ett par dagars skidåkande. När vännerna packat upp stod det klart att samtliga åtta hade valt att ta med sig samma dryck, whisky, till stugans gemensamma barbord. Det dröjde inte länge innan frågan som skulle komma att bli startskottet till Sveriges första single malt whisky ställdes; Varför görs det ingen svensk whisky?

Frågan blev snabbt en idé, som i sin tur, inte särskilt långt senare blev en riktig plan. Vännerna hade bestämt sig, de skulle skapa landets första whisky på enbart Svenska råvaror. Nu följde planeringsarbetet och tillsammans satte de sig ned för att fundera över hur de skulle gå tillväga. Hur skulle man lösa de ekonomiska delarna och hur skulle företaget välja att profilera sig? Och hur får man det att gå runt när whisky måste lagras så länge?

JAKTEN PÅ DEN PERFEKTA PLATSEN

Efter en hel del letande i området kring Stockholm och Gävle hittar man så till slut den perfekta platsen för pilotdestilleriet. Mackmyra bruk, en liten bit utanför Gävle. Nu börjar det riktiga arbetet och en stor del av fritiden går nu åt till att börja renovera och bygga upp destilleriet i Mackmyra. När destilleribygget börjar närma sig sitt slut startar vännerna en ambassadörsgrupp för whiskyintresserade och i december blev det anledning för både grundare och ambassadörer att fira – Sveriges första pilotdestilleri stod äntligen klart!

Under pilottiden valdes det mellan 170 olika recept för att hitta de perfekta smakerna till vår nya, svenska whisky. När de 2 bästa recepten valts ut var tiden äntligen inne för att bygga upp ett fullskaligt destilleri!

/ Malin Åberg, Marknadskoordinator

38dc0358-03f8-4636-b3e2-d6ba4819e6bd

mackmyra-anekdoter