Historien om Svensk Ek

Vi bestämde oss tidigt för att göra en helt svensk whisky, på svenska råvaror i så stor utsträckning det är möjligt och på svenskt vis. Det var viktigt för oss att hitta den svenska smaken istället för att göra en svensk kopia av en skotsk whisky. Huvuddelen av världens whisky lagras på Bourbon-fat som köps in från USA och exempelvis Jack Daniels men även fat som tidigare lagrat sherry är en populär smakgivare. Men för att få en 100% svensk whisky ville vi även utforska att lagra på fat tillverkade av svensk ek, för visst finns det många fina ekskogar även i Sverige.

Vi beställde det första svenska ekfatet, som levererades till oss 2000. Det vi upptäckte var att svensk ek är kryddigare med smaker liknande svartpeppar. Ett svensk ekfat ger en intensiv smak och passar inte alla, det är ett fat som kräver lite mer. Det gav oss också en helt ny dimension och är ett fat som vi har haft med oss sedan dess. Våra svenska ekar är mycket hårdare jämfört med exempelvis amerikansk ek (används till Bourbon-faten) som är mer porös. Det medför att svensk ek måste klyvas i tårtbitar för att därefter bli stavar vilket medför att vi får ut mindre material från en svensk ek som kan användas till att binda fat.

2003 lanserade vi våra svenska ekfat som val till våra fatägare i Mackmyra Reserve och 2008 lanserade vi Den Första Utgåvan där 5,4% var slutlagrad på svenska ekfat. Våren 2015 bytte vi namn och utseende på Den Första Utgåvan och döpte den till Svensk Ek. 10% i produkten Svensk Ek lagras på svenska ekfat. Flaskan Svensk Ek är introduktionen till smakprofilen svensk ek, är det en smak som tilltalar dig kan du gå vidare till ett eget 30-litersfat på Svensk Ek som ger 100% svensk ek.

Både fatet Svensk Ek och flaskan Svensk Ek vann guld på Stockholm Beer & Whiskyfestival 2016. Flaskan har tidigare belönats med guld i de prestigefyllda internationella tävlingarna IWSC och ITQI. Svensk Ek är en av våra mest populära whiskies och symbolen för en 100% svensk whisky. Fat av svensk ek ger en kraftigare, mer kryddig smak. Men innan träden blir fat torkas de för att sedan bindas för hand och kolas kraftigt på insidan för att öppna upp träfibrerna som ska ge smak till whiskyn.

Vi är väldigt stolta över att Jim Murray gav Svensk Ek 95 av 100 möjliga poäng i sin whiskybibel för 2020.
Var det ett tag sedan du provade den? Då är det dags att upptäcka smaken igen. Medan du smakar den, läs gärna hela Jim Murrays utlåtande om både doft, smak och eftersmak! Läs hela utlåtandet här.

Whiskyn som vi buteljerar för denna utgåva är runt 8 – 9 år, och är bland det sista vi destillerade på Mackmyra Bruk. Under året 2012 gjorde vi vår sista körning av elegant recept på Bruket.

Svensk Ek innehåller 10 procent whisky som har lagrats på svenska ekfat. Den har en kryddig karaktär med inslag av sandelträ, torkad ingefära, svartpeppar, rostade ekfat och örter. Kryddigheten kompletteras av en fruktig bas med vanilj- och kolatoner; likt karamelliserat socker från ekfat som tidigare lagrat Bourbon.

Här hittar du Svensk Ek som ingår i Systembolagets ordinarie sortiment.

Men det senaste kapitlet av Svensk Ek är inte skrivet än.
Mackmyra har nyligen fällts för användandet av sex stycken bilder i sociala medier, där två är framtagna av konstnären och fotografen Simon Cederqvist. En av dessa är just bilden för Svensk Ek. Simon Cederquist bygger sina verk med siktet inställt på att överraska och göra det oförväntade. I bilden för Svensk Ek ser ni flaskan sväva strax över en vattenkälla, mellan raka fina stammar av svensk ek, just sådana man använder för att göra stavar till svenska ekfat. Bilden ska illustrera ursprung, svenska råvaror och svensk natur.
Du kan läsa mer om den uppmärksammade domen här.