8 fun facts om whisky

1. INGEN VET VEM SOM UPPFANN WHISKYN

Hur konstigt det än låter så är det faktiskt ingen som riktigt vet vem som uppfann denna fantastiska dryck. Vad man däremot tror är att whiskyn från allra första början tillverkades av munkar, vilket ju faktiskt gör den ännu mer helig än vi redan tycker att den är…

2. FRANKRIKE VINNER ÖVER IRLAND

Irland må vara mest känd för sin whisky. Men flest destillerier, den bucklan tar Frankrike hem med sina i skrivande stund 40 destillerier från norr till söder.

3. DE DRICKER MEST WHISKY I VÄRLDEN

Nej, Irland kammar faktiskt inte hem den här titeln heller, när det kommer till ren volym är det nämligen Indien som ligger högst i topp. Och det med råge. Enligt en undersökning gjord av Bank of America Merrill Lynch, dracks det 1.5 billioner liter whisky i Indien under 2014. 

4. VÄRLDENS ÄLDSTA WHISKY

1 november 2018 korades Baker’s Pure Rye Whiskey till Guiness-rekordet ”Världens äldsta whisky”, destillerad 1747, då ägd av amerikanske Adam Herz. Kornets exakta härkomst är fortfarande okänd men tros komma från Maryland eller Pennsylvania.

En av de tidigare vinnarna av Guinness rekord ”Världens äldsta whisky”, vars historia man känner till något mer kring, är Glenavons 150-åriga whisky á 40 cl – Glenavon Special Liqueur Whisky. Whiskyn har föga förvånande tilldelats ett Guiness världsrekord för ”Världens äldsta whisky” och ryktas härstamma från någonstans mellan åren 1851 och 1858. 150-åringen ska ha ägts av en irländsk familj tills den såldes på auktion till Bonhams i London för en hisnande summa på 14.850 pund/175551.51 kronor.

5. WHISKY FRÅN EN KRIGSBUNKER

Det italienska destilleriet Italian Puni lagrar en del av sin whisky i en övergiven bunker från andra världskriget.

6. VÄRDLENS DYRASTE WHISKY

Äldst är inte dyrast, det kan vi konstatera efter att en flaska av Laliques whisky Macallan ’M’ såldes på auktion för £393,109 pund/ kr i Hong Kong – och därför nu kan tituleras världens dyraste whisky. Den luxösa, handblåsta flaskan innehåller sex liter whisky mognad i spanska sherryekfat mellan 1840 och 1890.

7. FÖR RÖKFANTASTEN: VÄRLDENS RÖKIGASTE WHISKY

Bruichladdich har lanserat vad som hävdas vara världens rökigaste whisky, Octomore 8.3. – en whisky som faller långt ifrån alla i smaken. Whiskyn är en del av fler Octomores i serien  The Masterclass Editions, från Bruichladdichs destillerichef, Adam Hannett. Whiskyn är fem år gammal, med andra ord en relativt ung sådan, där över hälften har mognat i amerikanska bourbonfat, medan resterande del vilat i olika, europeiska typer av vinfat.

8. VÄRLDENS NORDLIGASTE & SYDLIGASTE WHISKYDESTILLERI

Aurora Spirit, som ligger i Norge, är det destilleri i världen som ligger allra längst norrut medan Cardrona Distillery på Nya Zeeland är världens sydligaste.

 / Malin Åberg, Marknadskoordinator

 

Källor
www.whiskylady.com
www.scoopwhoop.com
www.guinnessworldrecords.com
www.flaviar.com