Mackmyra Bruk + Gravity destilleriet – Vår väg ut i världen

Året 2009 började förberedelserna för det nya toppmoderna destilleriet i Kungsbäck, utanför Gävle. Detta var en viktig milstolpe för att möta den växande internationella efterfrågan på vår whisky, gjord på svenska råvaror.

Perioden att starta på den nya platsen Mackmyra Whiskyby och i det nya destilleriet Gravity, har tagit sin tid. Mycket av det som inte var optimalt i ett trångt gammalt hus kunde rättas till i ett nytt destilleri, på en ny plats.

Några höjdpunkter i detta är att vi trimmat processen och gjort det möjligt för smakerna att ta ytterligare ett kliv framåt, och att vi har fått en bättre arbetsmiljö med till exempel anständig temperatur när vi arbetar med kopparpannorna, vilket var omöjligt i det lilla craft destilleriet som Mackmyra Bruk var, och LAB Distillery nu är. Vi kunde såklart även möjliggöra en nödvändig ökning av destilleringstakten, vårt mål har alltid varit att sätta Sverige på den internationella whiskykartan.

Det nya destilleriet invigdes 2012, men börjar kännas riktigt inbott ungefär nu – nu lagom till att vår Master Blender Angela för första gången blandar i delar av whisky från Gravitydestilleriet i receptet för Brukswhiskyn destillerad på Mackmyra Bruk. Ja, det är det som är hemligheten och anledningen bakom den delvis nya designen på Mackmyra Brukswhisky. Har du lagt märke till det?

Vi som jobbar i Mackmyras produktion tycker att den nya blandningen lyfter smaken något ännu lite mer och att det är väldigt intressant att följa Brukswhiskyns smakutveckling just nu.  Men det är samtidigt lite sorgligt att whiskyn från Brukets destilleri håller på att ta slut.

SINGLE MALT ELLER MALT WHISKY?

En fråga från oss som destillerar Mackmyra till dig som dricker vår whisky, tycker du att Brukswhiskyn under övergångstiden kan kallas en single malt whisky? Eller är det nu en double malt whisky under övergångstiden? Eller är det en maltwhisky?

Det är samma företag och människor som jobbar med hantverket, samma recept, samma svenska råvaror, samma form och storlek på utrustningen, destillerierna ligger nära och whiskyn lagras på samma slags fat på samma plats. Vad tycker du?

Vi är också spända på att få veta om du kan finna någon smakskillnad och om du i så fall tycker den är till sin fördel. Dela med dig av dina tankar här nedanför i kommentarsfältet!

Vi hyllar Brukwhisky genom konstnären Simon Cederqvists bild som beskriver resan Brukswhiskyn gör från gamla till nya destilleriet. Simons bilder är för övrigt uppsatta på vernissage i Gravity destilleriet och kan beskådas vid ett besök. Postern går att köpa i vår butik vid destilleriet och snart även i vår webbutik!

22 mars 2019 fick Brukswhisky priset Category Winner i tävlingen WWA. World Spirits/Whiskies Awards är en global utmärkelse i spritbranschen, där de allra bästa utgåvorna, i alla internationellt erkända stilar, provas. Över 40 internationella branschexperter deltog i provsmakningen och gav sina poäng till de bästa utgåvorna. Arrangör för tävlingen är Whisky Magazine.

 

Vi uppdaterar också designen på Brukswhiskyn så att Mackmyras hela destillerihistoria finns med i den ritade storyn på själva flaskan. Kan du se vad som förändrats?

PS. Även vår tidigare design på flaskan, i 1-litersformat, som en fin vattenkaraff finns att köpa i webbshoppen!

/ Niklas, Jimmy och Aurelia, Produktionsteam – Mackmyra Gravity Distillery