Att kombinera whisky med mat

Hej vänner!

Förra texten från mig handlade om lite reflektioner kring matsmaker i kombination med dryck – mot whisky i synnerhet. Klicka här för att läsa det inlägget. Nu kommer Del två efter att ha fått många spännande frågor och nyfikna kommentarer! Gemensamt är också att ni, kära läsare, efterfrågar fler konkreta tips på matsmaker att kombinera med whisky. Här kommer några grundläggande, enkla tips där jag delat upp whiskyn lite grovt i två grupper, orökig och rökig whisky.

ELEGANT, ORÖKIG WHISKY & OST

Hårdostar med tydlig sälta passar som handen i handsken. Parmesan, vällaggrad gruyere eller en 2-3 år lagrad comté passar i regel väldigt bra med orökig whisky. Testa med din favorit! En amerikansk Bourbon funkar utmärkt också. En personligt tips är att kombinera comté med en lite sötare, kryddigare whisky som blir en fin matchning mot sältan och umamin i osten.

ORÖKIGT GILLAR CHOKLAD

Andra typer av eleganta whiskies lagrade på t.ex. sherryfat passar också bra men kommer till sin absoluta rätt tillsammans med mörk choklad. Gärna med hög kakaohalt på omkring 70-75%. Det bittra i chokladen balanseras upp och fram träder torkad frukt, russin och pepprighet. Ett kul tips är att testa en mörk choklad smaksatt med apelsin och matcha mot en orökig whisky med citrustoner. Helt plötsligt träder de sublima citrustonerna fram och skapar en spännande smakmatch.

RÖKIG WHISKY GILLAR FETT

Ostar, ostar, ostar… men med drag i. Rejält med drag! Tänk de tuffaste mögelostarna. Roqueford är enligt mig den ultimata matchen mot en rökig whiskypinne. Ostens sälta och krämighet i kombination med whiskyns rökighet och vaniljsötman från ekfaten är verkligen trés bien!
Rent generellt är just sälta och lite feta råvaror eller matsmaker väldigt tacksamma att matcha mot rökig whisky.

För mig, här hemma på Västkusten blir det en och annan havskräftssoppa med höga smaker, rejäl fondsälta och gräddigt len. Till den serverar jag en rökig whisky och en kall, torr lager.

Se nu till att testa dina favoritwhiskies till dina favoritmaträtter och matsmaker. Dela gärna med dig av dina erfarenheter och tips.

Njut livet! / Patrick Björsjö, Experience Manager