Så övar du upp ditt smaksinne

Jag älskar whisky. Jag älskar mat. Till och med mer än whisky. Jag är nästan besatt av den njutning som den perfekta rätten, middagen och råvaran ger mig. När mat- och dryckeskreatörer hittar de där helt fantastiska kombinationerna mellan dryck och råvaror får jag gåshud.

Har du någon gång upplevt att ett vin vid avsmakning knappt är drickbart men helt plötsligt får en annan smak och doft när den kombineras med rätt råvara? När det händer mig skrattar jag av lycka. Bokstavligt talat.

När det kommer till vin så får vi nästan värja oss för alla råd och tips i morgon-tv och matmagasin som matchas till de ”lättlagade” fredagsmysrätterna. Men, det snackas väldigt lite om att kombinera mat med whisky – kanske den häftigaste smakkicken när man väl får till det.

SÅ KOMMER DU IGÅNG MED EGNA SMAKKICKAR

Först och främst tar vi bort alla pekpinnar och ”rätt & fel”, för smak är något subjektivt. Det du gillar, det gillar du och det är helt rätt för dig. Nyckeln är att våga ge sig hän, att utforska och att utmana dina sinnen.

Självklart finns det vägar att gå och verktyg att använda för att nå större upplevelser och möta ännu högre smaker. Kring detta skulle jag kunna skriva kilometerlånga texter, men den här gången börjar jag med att bjuda på några tankar och tips som förhoppningsvis inspirerar dig att hitta nya höjder på din njutning.

LITA PÅ DIG SJÄLV

Det du tycker om kan och ska ingen ta ifrån dig. Kanske får du lite pikar från nära och kära men stå på dig, det är de som går miste om en upplevelse! (Jag har själv några udda kombinationer som jag inte vill vara utan. Som Pommes Pinnes till kräftskivan. Som om mer salt behövs den kvällen…).

ÄT, DRICK OCH TÄNK

Våga testa dig fram. Det krävs lite mod men det här är det absolut roligaste. Stanna upp i din smak-upplevelse. Hur smakar det här för mig? Vad händer med konsistensen och texturen i gommen? Skriv ner när du hittar några ”kombos” som du verkligen gillar och de du inte gillar. Bra för minnet och kul att gå tillbaka till för att också dra slutsatser – eller varför inte dela med dig med någon annan?

WHISKY OCH MAT

När det gäller matmatchning med vin eller öl är det i regel sublima nyanser som gör skillnaden och i vissa fall skapar magi. När vi pratar om whisky så kräver gommen lite mer rejäla smaker för att klara av den betydligt högre alkoholhalten än öl och vin. Det krävs också mer på grund av det breda, djupa, kraftiga och eldiga som whiskyn skänker.

SKIPPA SNAPSEN

Som alternativ till det fryskalla kryddade brännvinet, kan du ta en liten dram av din favoritwhisky. Funkar till alla de tillfällen när du enligt tradition dricker snaps. Slå upp den rumsvarm i ett trevligt provarglas med liten kupa. Har du inget whiskyprovarglas så funkar ett vitvinsglas utmärkt, men undvik snapsglas om du kan. Älskar du känslan av en kall stänkare så kör på det, men notera att smakerna kommer fram betydligt bättre i rumstemperatur.

En perfekt kombinationen är S.O.S och whisky, gärna en med en tydlig fruktighet och en touch ingefära mot sill är superb. Speciellt krämiga sillinläggningar passar bra eller en bra senapssill – det blir inte bättre.

Så, nu är du redo att börja! Kanske känner du dig till och med redo redan vid det kommande julbordet? Kommentera gärna nedan vad som blev din första nya smakupplevelse eller tipsa om en smak-kombo jag verkligen inte får missa.

/ Patrick Björsjö, Experience Manager