Olika typer av whisky

fredrikstockborg

SKILLNANDEN MELLAN SINGLE MALT OCH BLENDED

– Hej bartendern! Jag vill testa någonting nytt, ge mig en whisky, tack!
– Absolut, en blended eller single malt?
– Eeh, vad är det för skillnad?
– Priset, till att börja med! Men huvudsakligen smaken…

Det första man stöter på i whiskyvärlden är att det finns i huvudsak två olika sorters whisky, blended och single malt. Vad är då egentligen skillnaden? Och varför är single malt i regel så pass mycket dyrare än blended?

Klassisk single maltwhisky tillverkas på ett och samma destilleri, av en enda slags malt, mältat korn. Blended whisky innehåller mellan 20 och 50 procent maltwhisky och väges sedan av med sädeswhisky. Sädeswhisky är ett destillat som tillverkas på valfritt sädesslag förutom korn, så spritt som exempelvis majs eller vete – och kommer från flera olika destillerier. Oftast en blandning av flertalet mindre dyrbara sädesslag i en destillationsprocess som är kontinuerlig och inte behöver rengöras efter varje gång. Till skillnad från single malt som först tillverkas i en destillationspanna och sedan förs över till, vanligtvis, ekfat i minst tre år. Smaken hos en blended whisky blir följaktligen svagare och klenare men betydligt billigare än single malt. 

– Okej, men ge mig en single malt då!
– Javisst, önskas en len/elegant och lite fruktig eller kanske en rökig whisky?

RÖKIGT ELLER ELEGANT?

Som nykomling i whiskydjungeln är det lätt att gå vilse tidigt. Det finns egentligen inga rätt eller fel, utan favoriter uppkommer helt efter personligt tycke och smak. Rökig whisky mäts i PPM (Parts per million) av fenoler, vilket är en aromatisk kolförening, i det mältade kornet efter att gått igenom torkningsprocessen. Ju högre siffra, desto rökigare. I kombination med rökighet brukar många uppfatta dessa som tjäriga, vilket egentligen bara är ett resultat av hur ”förorenat” maltet blivit vid torkningsprocessen.

– Oj, rökigt lät läskigt! Kanske börjar med en elegant?
– Förväntat och smart val! Dock rekommenderar jag dig att även testa en rökig efteråt, för att förstå skillnaden.

Det som ger smakskillnader i olika whiskysorter är lagringen. Då nästan all whisky lagras på ekfat större eller hela sin lagringstid, finns det istället de som avslutas på andra fat. Sherryfat är bland de populärare, precis som port- eller romfat. Här är det egentligen bara fantasin som sätter gränser. Andra faktorer som påverkar smaken är t.ex. storleken på fat, geografiskt läge och vattenkvalité.

– Spännande! Det verkar finnas massvis att välja på. Men, varför finns det vissa whiskysorter på din hylla där bakom dig som stavar whiskey med ett ”e”?
– Bra fråga! Det korta svaret är geografiskt och kulturellt. Irland och USA stavar med ett ”e”, medan egentligen resten av världen stavar det utan ett ”e”, alltså whisky.

…OCH BOURBON DÅ?

Förutom whisky och whiskey har även bourbon spritt sig över hela världen. Bourbon är en sorts whisky, främst från Kentucky i USA, tillverkad på minst 51% majs. Bourbon är kanske den vanligaste whiskysorten att göra drinkar, som t.ex. whisky sour på.

– Ja, det verkar vara en väldigt mångsidig djungel jag har gett mig in på! Känns som jag kommer trivas utmärkt.
– Det är jag övertygad om! Välkommen och skål eller ”Sláinte!” som whiskykännarna säger!
(Sláinte är det iriska/gaeliska ordet för hälsa men används som svenskans skål och som engelskans cheers.)
– Skål!

/ Fredrik Stockborg, Instagram: @maltteasers