Vad gör en Master Blender?

En dag i november träffade jag Angela, min fantastiska kollega tillika Mackmyras Master Blender på hennes labb i Whiskybyn. Bland flaskor, provrör, papper, medaljer, ännu mera provrör och pipande hundleksaker bad jag henne dissekera frågan hon får minst en gång i veckan – Vad gör egentligen en Master Blender om dagarna?

Hej Angela, du jobbar ju som Master Blender här på Mackmyra. Vad gör en sådan?

Ja du, hittar på nya recept, övervakar, planerar och utvecklar mognadslagret och whiskylagring. Provar fat till nya buteljeringar, utbildar och ansvarar sensoriskt för smaker och recept. Är med och utvecklar nya projekt för företaget, såsom t.ex. med Lab Organic Gin. Jag samarbetar i stort sett med alla avdelningar men arbetar direkt under vår grundare och VD Magnus. Jag reser också en del som företrädare för Mackmyra där jag besöker tillverkare och destillerier, deltar i dryckestävlingar världen över som domare, föreläser om Mackmyra och mitt jobb som Master Blender, besöker och utbildar branschfolk, journalister, utställare och besökare på utställningar och mässor. Tillverkar whisky och dryck för Mackmyra i planeringsstadiet… med mera!

Du får säkert frågan flera gånger i veckan, så vi tar den direkt – hur mycket whisky dricker du egentligen i ditt arbete?

Jag dricker inte så mycket alls, det blir inte så när man jobbar med sprit, man använder mer sina smaklökar till att bedöma snarare än att själv dricka. När kvällen kommer har man testat så många fat att jag oftast inte är sugen på mer starkt. Man spottar alltså ut allt man provar. Jag antar att många kommer in i den här industrin troendes att livet är en fest mest hela tiden, men så är det inte alls. Jag tror inte jag skulle uppskatta att hela tiden vara i ett sådant jobb. Vad det gäller relationer till alkohol generellt så gissar också att om man i min position skulle ha en förkärlek till att inte spotta i glaset, ja då är är man nog inte speciellt långvarig på en sån här arbetsplats…

Tröttnar du aldrig på whiskysmaken?

Nej, då hade jag nog inte haft det här jobbet. Men jag har hört att man kan ibland även kan bli lite trött på sina barn (i mitt fall, läs whiskyfat) även om man älskar dom… Men som tur är så behöver jag inte tvångsprova whisky, utan kan nästan alltid vänta tills nästa dag om det skulle vara så att något behöver testas. Och om jag till exempel är bortrest kan jag alltid be någon kollega att testa år mig. De enda undantagen är ifall det ska tas fram fat i en ny blandning, då tar jag såklart mitt ansvar och kliver in. Jag vet, det är ett tufft jobb, men du vet, nån måste görat’, haha!

Hur är det när du bestämmer smaken/blandningen för en ny whisky? Ta oss med i processen!

Antingen utgår jag ifrån en idé- eller så utgår jag ifrån vilka sorters fat vi har. Utgår jag ifrån en idé är det att skriva ner den, gissa vilka fat som ska med, beställa fram prover, blanda till och sedan förändra efter hand och gå mot idén. Utgår jag istället ifrån att vi har ett gäng med fat som ska ha huvudrollen så smakar jag av alla dessa och känner vad som skulle kunna förhöja dom och låta dom sjunga vackrast i orkestern så att säga. Sen tar jag fram alla övriga fat och gör tester.

Är det så att det är en helt ny idé så gör jag småtester på mininivå först, kanske mättar ett 30-litersfat med något nytt spännande, som sedan får ligga i tre månader innan det testas. Varje månad ser jag sedan till att nu är det optimalt med smak från fatet. Ibland använder jag mina kollegor som försökskaniner – sticker ett glas under näsan och frågar vad de tycker och spanar in deras spontana reaktion. Om tillräckligt många tycker det är kul så presenterar jag idén för marknadsgänget och ledningsgruppen.

Att ta med hur långa ledtider en ny whisky har är viktigt, det är skillnad på att testa ett litet fat och att mätta flera hundra eller tusentals liter fat med ett vin, eller att köpa in ett/flera nya ekfat. Så från smått stort så blir vi allt fler och fler som är inblandade i  whiskyns resa.

Har du vatten i whiskyn eller utan?

Varje buteljering varierar i storlek, mer exklusiva såsom Moment har kanske fem eller femton fat medan en Svensk Ek har ca sextiotalet fat- som alla ska tas fram och testas. Jag doftar alltid igenom alla fat innan jag har vatten i, men sen testar jag det mesta med vatten i. Runt 30-35% är whiskyn idealiskt för mig. Men ska jag bara testa ett enda fat kan det initialt vara utan vatten, är det istället fler fat så provar jag direkt med vatten i. Annars bedövas smaklökarna för mycket!

Använder du ett dofthjul eller någon Annan typ av “hjälpmedel”?

Nej inte längre, jag har dofthjulet i skallen så att säga…

Är du med i processen att ta fram nya produkter eller får du bara en brief?

Oftast skapare av idéer, ibland medskapare. Det har ännu inte hänt att jag bara fått en brief. Antar att den dagen kommer den med.

Din titel är, iallafall enligt oss whiskynördar, en av de bättre i världen. “Chief Nose Officer”. Hur bra skulle du säga att din näsa är? Vad är det som gör sina egenskaper och ditt lukt/smaksinne unikt?

Ja, visst är det en cool titel? Från början var det faktiskt en lek med ord (CFO, CEO och CNO…:) som utvecklade sig till att bli en riktig titel. Att man inte kan använda parfym i i jobbet är en myt – tror de flesta manliga blenders jag känner alla har någon sorts rakvatten på sig faktiskt. Men det är samma som att inte röka eller röka, bara man är konsekvent så känner kroppen igen sig.
Men om man är ute efter skapa något helt nytt är det bra att hålla starka lukter och smaker borta innan man ska prova.

Mitt luktsinne är det nog inget övernaturligt med, jag tror mest att jag har en unik träning som gör mig känslig i de områden jag jobbar. I mitt privatliv är jag som mest känslig för artificiella och starka parfymer och människor som istället för att sätta på sig några droppar, marinerar sig i sin parfym eller rakvatten, jag upplever att det invaderar mitt space så att säga. Jag har också alltid varit väldigt känslig för människors personliga lukter bakom parfymer, schampodofter och hudkrämer. Kan vara en nackdel ibland…

Vad gör du om du blir förkyld eller sjuk när det är. Täcker du upp för sådana situationer i förväg?

Det har bara hänt EN gång på alla dessa år att jag blivit så förkyld att min lukt och smaksinne försvann och kom inte tillbaka på nästan en månad. Det var läskigt, speciellt med tanke på att min far förlorade sitt doftsinne en kall Sverigevinter för många år sedan… men efter en längre tid kom det som tur var tillbaka!

Vad är det bästa med att vara Master Blender?

Att tillsammans med teamet få vara med och skapa spännande produkter. Att det är ett väldigt varierande yrke med många härliga möten med nya människor. Att få skapa saker som andra kan njuta av!

Vilken av våra core range-produkter är du mest stolt över?

Svensk Rök är den mest komplicerade varelsen och den tycker jag väldigt mycket om, en väldigt härlig vidareutveckling från Preludium 06! Säsongswhiskies jag älskar lite extra är bland annat Sommartid, en underbar version av Brukswhiskyn, fast med hjortronfinish och med all whisky från 2008 i blandningen (vilket inte marknadsfördes när den kom ut). Fantastiska fat som jag smakat längst vägens gång är t.ex. det fat jag har framför mig här och nu – ett svenskt ekfat (nr.15233) som jag just provat – ny svensk ek, mjukt kryddig och… alldeles underbar! Det är en av mina förmåner är att få ha sådant lyx framför mig.

Utöver ditt jobb som Master Blender på Mackmyra, vad gör du då?

Min stora hobby är att dansa Nia, (yoga, feldenkreiss m.m.) som jag både har svart bälte i och undervisar. Jag har mellan fyra till sex klasser i veckan, i Stockholm och Gävle. Det är en fitnessform till musik som blandar självförsvar, dans och självläkande kroppssformer, gjord för alla typer av åldrar och kroppar. Antidoten till No pain no Gain – här gäller No pain, All Gain istället och den rena rörelseglädjen är grunden. Koreografi med lite guidad fridans. En del whiskymänniskor har faktiskt provat på Nia genom mig! Mina uteklasser i whiskybyn sommartid har också medfört att kollegor såsom Mackmyras VD Mange ibland
är med och kör, och även långväga besökare får ibland feeling och hakar på, så kul! För mig har Nia blivit en perfekt balansgivare i mitt liv, det ger mig den fysiska biten som saknades innan Nia dök upp. Jag har även utbildat mig coach/mentor vid sidan om på senare år – något jag kombinerar med både whisky och Nia – vilket är att stödja folk med deras viktigaste projekt – de själva.

Hur blir man Master Blender?

En kombination av att vara på rätt ställe vi rätt tidpunkt, en passion för det man gör- och villighet att jobba hårt kanske?

Finns det någon utbildning du kan tipsa/nämna?

Det finns en kurs i ”Distilling & Brewing”, på universitetet i Edinburg som kan vara bra att ha om man så småningom vill bli Master Blender… men man måste ändå vara nyfiken, en hårt jobbande person och kanske en som testat många whiskies i sina dagar… Bra egenskaper är att inte vara glad i själva drickandet i sig, att man behåller kollen och är öppen för många olika drycker, kvalitéer o.s.v. Att man vågar testa sig fram och är lite av en experimenterande alkemist är viktigt – Att vara en egensinnig typ som kanske inte alltid vet exakt vad man vill men att man i alla fall vet vad man inte vill – och så går man ditåt?

/ Malin Åberg, Marknadskoordinator