Så fungerar ett whiskydestilleri – våning för våning

Det finns många whiskydestillerier runt om i världen – så många att jag inte ens lyckats få tag på en exakt siffra. Inte ens världens mest dedikerade whiskyfantast skulle få för sig att besöka varenda destilleri under sin livstid – tidsbristen hade nämligen snabbt snuvat denne på själva smakandet. Gemensamt för världens destillerier är såklart den välsmakande slutprodukten och de grundläggande delarna i tillverkningsprocessen, men hur själva destilleriet i sig är utformat ser lite olika ut beroende på var i världen destilleriet ligger. På bilden nedan syns några exempel på kända destillerier med olika arkitekturstilar – visst kan man nästan se i vilken del av världen/ i vilket land de finns på bara på utseendet?

När vi växte ur vårt gamla destilleri på Mackmyra Bruk tog vi chansen att börja om och vi bestämde oss för att bygga världens mest klimatsmarta destilleri. Vilket innebar att det istället för att vara lågt och smalt som de flesta andra, blev en 35 meter hög byggnad där framställningsprocessen utförs med hjälp av tyngdkraften.

Här fortsätter berättelsen om hur whiskyn framställs och vad som händer på varje våning! 

/ Malin Åberg, Marknadskoordinator