Den svenska whiskyhistorien – Entreprenörer, jästfabriker & monopolisering

Vi kanske aldrig kommer få svaret på när alkohol producerades och dracks första gången. Om du är whiskyintresserad har du säkert hört berättelserna om aqua vitae som kan sträcka sig, när man tar i, ända tillbaka till romarnas tid och svunna munkar som gömde sin whisky undan från en eller två skattemasar. Det ligger såklart viss sanning i det, som ni kan läsa lite senare i den här artikeln, men om vi ska tala om vad vi exakt vet så är destillering i sig en gammal teknik som bevisligen funnits i 2000 år. Men i början var det inte alkohol man destillerade. De första bevisen vi har för destillering av alkohol är från Italien på 1200-talet.

Förmodligen hade de lärt sig tekniken från araberna som i sin tur lärt sig det av grekerna. I början användes dagens ädla drycker som medicin mot bland annat kolik och därför fick det också spridning genom klostervärden i det medeltida Europa. När det då handlar om whisky mer specifikt så är det första skriftliga beviset ifrån Skottland daterat till 1494 när munken John Corr fått i uppdrag av den dåvarande kungen att destillera 500 flaskor. Naturligtvis hade man druckit och destillerat whisky redan innan dess. Men det är först på 1700- och 1800-talen som whisky börjar få ett större kommersiellt genomslag. Vi vet inte exakt när whisky nådde Sverige men det är längre tillbaka än vad man kan tro med tanke på dagens boom inom området. Redan på 1700-talet omnämns en dryck kallad ”oskobad” som skulle kunna vara en försvenskning av ”uesqueba” – gaeliskans ”whisky”. Just ”uesqueba” omnämns förövrigt i Göteborg 1815 som en handelsvara. I slutet av 1800-talet börjar whiskyn få ordentligt fotfäste och etablerar sig som en dryck i de mer rika salongerna.

Senaste åren har det lagts mycket kraft på att ta reda på vilken som egentligen var Sveriges första whisky. Länge hade vi trott att Skeppets (1955-1971) var den första. Men efter gediget forskningsarbete har vi nu daterat den första till 1889 då Göteborgs Jästfabrik startade tillverkning. Resultatet verkar inte ha blivit fantastiskt och stora delar gjordes om till vanligt brännvin. Därefter verkar flertalet Jästfabriker haft samma idé och i Helsingborg fanns i alla fall planerna under 1890-talet. Men i och med den konsolideringen som kom inom jästindustrin och med den monopolisering som skedde inom alkohol i Sverige så dog satsningarna ut och först på 1930-talet började diskussioner igen genom Vin & Sprit som ville öka den inhemska produktionen av alkoholdrycker inklusive whisky. Efter satsningen på Skeppets skulle vi få vänta så länge att man nästan hade hunnit glömma bort vår whiskyhistoria…

Den översnöade fjällstugan där idén om svensk whisky föddes, 1999.

Men, i slutet av 1990-talet får en grupp vänner på en fjällresa en till synes galen idé: Sverige behöver ett whiskydestilleri. Även om idén var galen var tajmingen bättre. Single-malt whisky som begrepp hade nått oanade höjder och i Sverige var konsumtionen vid tidpunkten av just densamma cirka 25 % av all whiskyförsäljning. Resultatet blev Mackmyra. Inledningsvis var projektet tufft, vid tiden var det ju bara Vin & Sprit som fanns på marknaden och att någon annan ens kunde få tillstånd var helt oklart. Men ryktet spred sig snabbt i Svenska whiskykretsar och marknadsföringen skötte sig själv – den galna idén blev verklighet och några år senare lanserades den första utgåvan. Mackmyra hade dragit ett unikt projekt i mål och lyckades skapa ett klimat som gjorde det möjligt för andra att följa efter.

Sedan 1998 har mer än 25 olika projekt och försök att destillera whisky genomförts i Sverige. Några blev aldrig verklighet och några har fått lägga ner. Men idag är whiskyproduktion en etablerad industri i Sverige – tack för det Mackmyra! Den moderna svenska whiskyindustrin är såklart för alla oss intresserade väldigt imponerande: man kan nu konsumera allt ifrån den saltiga och rökiga Smögen från Västkusten, den japaninspirerade High Coast från Ådalen och öwhisky från Hven. Vad framtiden har i sikte för oss är såklart svårt att spekulera i men det vi vet är att landet som på 1800-talet gjorde misslyckade försök till bränning har idag utvecklats till ett land som håller internationell hög standard. På tal om internationell – det är ju ditåt våra svenska tillverkare idag satsar och jag ser fram emot att ge er en historiebild av det i framtiden.

Den svenska whiskyhistorien är en härlig berättelse om blod, svett och tårar men vi får inte glömma bort att precis på samma sätt som att dricka whisky verkar ligga i våra ådror så är den svenska entreprenörsandan och vår envishet ständigt återkommande faktorer i vår historia som jag tror gör att framtiden ser ljus ut.

/ Carl Lönndahl, Whiskykännare & medgrundare av Whiskyabc.se & Whiskypodden. 

…….

Follow Carl on Instagram: @carllönndahl