Whiskyknäck

helenalimer

Kan det vara så att inte du heller har hunnit gjort knäcken ännu? Det är ju strålande! För då har du chansen att testa på vårt favoritrecept: Whiskyknäck! Att göra knäck är ganska lätt, det första du behöver göra är att bestämma dig för om du vill ha hård eller mjuk knäck, se nedan för att se de olika temperaturerna. Sen är det egentligen bara att du sätter igång och kokar!

Happy baking!

TEMPERATUR

– 125 grader ger en mjuk knäck
– 140 grader ger en hård knäck med en liten seg kärna mitt i
– 160 grader ger en hård knäck

KULPROVET…

Om man inte har en digital kökstermometer kan man göra på det traditionella sättet och göra ett kulprov. Kulprov är att du droppar lite av knäcksmeten i ett glas med iskallt vatten. Vänta några sekunder och prova sen at rulla smeten till en kula. Får du till en kula så är smeten klar, funkar det inte så får du koka den lite längre och testa kulprovet igen sen.

RECEPT

– 1 dl socker
– 1 dl sirap
– 1 dl vispgrädde
– 1 dl whisky
– 0,5 msk smör
– 1,5 msk hackad mandel (går att utesluta)

SÅ HÄR GÖR DU

– Ha socker, sirap, vispgrädde och whisky i en tjockbottnad kastrull.
– Koka knäcken med en termometer och ta bort kastrullen från värmen när den uppnått önskad temperatur alt du gjort kulprovet och fått önskad konsistens.
– Rör ner smöret och eventuellt hackad mandel.
– Häll upp i knäckformar och låt stelna. Förvara knäcken i rumstemperatur i en burk med lock.

/ Helena Limér, Grafisk Formgivare & bakfantast