Nu firar vi in 20 år med Mackmyra – Gott nytt whiskyår!

Tänk, nu har det gått över 20 år sedan kvällen i stugan uppe i Sälen då vi spånade på idén om Sveriges första single malt whisky.

Trodde vi då att det var möjligt?
Ja, självklart – kanske förstod vi inte just då vidden av det engagemang som skulle komma behövas,
alla fantastiska fatägare vi skulle lära känna och den uppskattning vi skulle få av en nyfiken publik inom och utanför Sveriges gränser.

Vi vill tacka alla trogna ambassadörer och kunder för åren som vi tillsammans lyft Sverige till en whiskynation, vi har haft många oförglömliga minnen tillsammans, som nu blivit svensk historia.

Sverige har idag upp emot 75 destillerier för många olika spritsorter, av vilka vi själva representerar två, det moderna klimatsmarta Gravitydestilleriet i Mackmyra Whiskyby där vi nu gör vår whisky, och det ursprungliga destilleriet på  Mackmyra Bruk där vi har produktion av hantverksmässig gin.
Det Svenska Spritundret är en framgångssaga i Sverige och på väg ut i världen som Sveriges nästa stora kreativa näring på export.

Mycket har hänt under dessa 20 år, men det finns mycket mer att göra. En spännande del är kampen att få marknadsföra våra produkter på samma sätt som våra internationella kollegor. Mackmyra har valt att i marknadsföringen lyfta de unika förutsättningar vi har i Sverige, lokal förankring, svenska råvaror, dryckeshantverk i en noggrann balans mellan måttfullhet, nytänkande och hantverk.

Men våra bilder från konstnären Simon Cederquist har blivit stämda av Konsumentombudsmannen som provocerande marknadsföring, och man vill till och med begränsa svenska producenters användning av sociala medier utanför Sverige.
Gårdsförsäljning är ett annat viktigt verktyg för internationell spridning som debatteras igen. Internationella livsnjutare är en stor turistgrupp som vill köpa souvenirflaskor på plats på besöken hos de svenska destillerierna. Det är dags att ge svenska företag samma villkor som andra företag i Europa. Det kommer var intressant för alla svenska livsnjutare att följa och stödja denna kamp under kommande år.

Två av Simon Cederquists konstverk för Mackmyra:

Svensk Ek
Sommartid

TACK SVERIGE!

2019 blir vårt ”tack Sverige år” – en hyllning till alla ni som har varit engagerade och hjälpt till att bygga svensk sprithistoria de senaste 20 åren. Som en inledning på jubileumsåret börjar vi  med att lansera en ny version av Brukswhiskyn som innehåller whisky från både Bruket och Gravitydestilleriet. Jag gillar att jämföra den gamla versionen och den nya i ett blindtest. Testa det du också, det är ännu en milstolpe i svensk whiskyhistoria. Designmässigt föredrar jag den nya versionen med bilder på båda destillerierna, det är hela vår 20-åriga historia samlad i en flaska.

På ginsidan rekommenderar jag Mackmyra Kreatör som vi prissänkt till 349 kr som en start på jubileumsåret.
Det är en grym potstill destillerad gin där inga detaljer är sparade på. Den representerar verkligen det svenska, innovativa, hantverksmässiga som Mackmyra står för.

Håll ögonen öppna för att många fler små överraskningar kommer under Jubileumsåret!

Gott Nytt år /
Magnus Dandanell,
VD Mackmyra Svensk Whisky