Så fungerar Systembolagets beställningssortiment

… OCH SÅ PÅVERKAR DU VILKA PRODUKTER SOM TAS IN

Att vi i Sverige har ett monopol på alkoholförsäljning har varit en självklarhet sedan 1955. Det finns många tankar om varför vi i Sverige har ett statligt monopol, när andra länder klarar sig bra med att låta handeln finnas i den lokala mataffären, eller butiken med nattöppet i kvarteret där de bor.

Men en sak är säkert, utan Systembolaget skulle det inte finnas ett så brett utbud av härliga, hantverksmässiga, kvalitetsdrycker från världens alla hörn i din lokala butik. Vi kan hitta smålanseringar av en exklusiv Amerikansk Bourbon, en udda Tequila eller en fantastisk whisky från ett nystartat litet destilleri beläget någonstans i världen. Uppemot 18 000 drycker finnas att köpa via SB, men allt finns av naturliga skäl inte på hyllan.

Men hur funkar det då? Många tror att det är Systembolagets inköpsavdelning som väljer utbud av producenter och specifika produkter. Andra tror kanske att det är vi på Mackmyra som bestämmer vilka utgåvor som ska finnas i din lokala butik. Men, både dessa svaren är fel – det är faktiskt du som bestämmer, och du som kund som väljer sortiment och utbud. Inom Systembolaget ramar såklart.

Som ett exempel kan vi ta vår Vinterglöd, som ingår i den limiterade rangen vi på Mackmyra kallar Säsongsutgåvor. Denna utgåva lanseras i Systembolagets kategori TSE (Tillfälligt Sortiment Exklusivt). Till denna kategori får man som producent skicka in ett varuprov och hoppas på att Systembolagets kvalitetspanel uppskattar den tillräckligt mycket för ett positivt beslut. Det är även Systembolaget som gör en beräkning av hur stor volym de vill köpa in för landets ca 470 butiker samt webbutik. Efter lansering, kan du gå in på Systembolaget.se och se hur många och vilka butiker som har produkten på hyllan. Smidigt!

Men något du kanske inte kände till är att om produkten inte finns på ditt lokala bolag, kan du be dem beställa den från en annan butik. Systembolaget tar ingen kostnad för denna fina service, du kan hämta ut flaskan på ditt lokala bolag bara ett par dagar senare! Och detta fungerar utmärkt även om länken på Systembolagets produktsida – vid frågan: ”Går drycken att beställa?” svarar ”Nej, produkten har utgått, men kan finnas i enstaka butiker.”

Finns produkten kvar i enstaka butiker kan du alltid beställa den till din närmaste butik! Vilken service!

Beställningssortimentet (BS)

I Beställningssortimentet finns alla drycker som Systembolaget säljer, men som inte finns i deras ordinarie sortiment. Har efterfrågan på en utgåva varit stor, kan vi på Mackmyra lansera den slutsålda produkten på nytt, denna gången genom Beställningssortimentet. Det är även här vi lanserar exklusiva utgåvor som  Moment Efva eller Moment Karibien. Drycker som säljer en viss mängd i denna kategori kan, om producenten vill,  kvalificera sig till en position i fast sortiment (FS), en resa som tex både MACK By Mackmyra och Brukswhiskyn har gjort.

Så, det är du som påverkar och väljer – Idag är både MACK och Brukswhiskyn några av Mackmyras mest sålda whiskys och på Systembolagets topplista!

Tack Sverige!

Här kan du läsa mer om hur Systembolagets sortiment fungerar.

Hr kan du läsa mer om Beställningssortimentet, och hur du beställer din favoritwhisky!

/ Lisa Collins Wickman, Marknad