Här ska det kunna puttra i hundra år

Malin Åberg

I söndagens Mitt i Gävle summerades våra 20, spännande år som svenska whiskyproducenter.

20 år har gått sedan de åtta vännerna satt i en fjällstuga i Sälen och frågade sig varför det inte finns en svensk whisky. Den 18 december 1999 började de första dropparna utvinnas. I dag är Mackmyra ett etablerat märke. Här berättar vd Magnus Dandanell om resan, stötestenarna och planerna för framtiden. – Det vi byggt är anpassat för att växa i hundra år. Vi tar trapporna ner från högsta punkten i Mackmyras gravitationsdestilleri i Kungsbäck. När vi blickar ut där uppe ligger havet som ett blått streck i den östra horisonten. Åt andra hållet sticker vattentornet i Valbo upp och inte långt därifrån finns bruksmiljön i Mackmyra där tillverkningen tog sin början. Långt ner i det 35 meter höga destilleriet kliver vi in i det allra heligaste. Två jättelika kopparpannor är fyllda av det som ska bli det som på vissa språk kallas livets vatten. Magnus Dandanell lägger handflatan på ena kopparpannan. Det ser nästan ut som en välsignelse. – Vi var före vår tid, världen har hunnit i kapp, hållbarhet är i dag ett centralt begrepp i alla verksamheter. När vi startade fanns en handfull destillerier, i dag finns runt 75 i Sverige. Men vi var först med att göra en svensk single malt, säger han och fortsätter: – Det har varit en fantastisk resa. Det här är världens svåraste land med tuffa regler, ingen tradition och länge ett monopol. Ändå har vi nått ut till livsnjutare i Sverige, Norden och delar av Europa

Klicka på uppslaget för att läsa artikeln.



/ Malin Åberg, Marknadskoordinator