Mackmyra Svensk Whisky fyller 20 år

I år fyller vi 20 år, både som företag och som Sveriges första destilleri för single malt whisky. Firandet kommer pågå under hela 2019 med temat ”Tack Sverige!” som en hyllning till alla som har varit delaktiga i resan från idé till en internationellt etablerad, svensk hantverksprodukt. 20 år av hårt arbete har resulterat i en välförtjänt positionering som ledande destilleri i kategorin ”nya världens whisky”.

För 21 år sedan återförenades åtta studievänner i Sälen. Det var där och då som idén till att skapa den första svenska single malt whiskyn föddes. Ett år senare, grundades Mackmyra Svensk Whisky och den 18 december 1999, kunde Mackmyras första single malt whisky destilleras. Affärsidén var enkel: livsnjutare i Sverige, Europa och övriga världen ska erbjudas ett attraktivt utbud av whisky och relaterade produkter genom det starka varumärket Mackmyra. Producerad i Sverige på fina svenska råvaror och till stor del även lagrade på svenska ekfat.

– Idag framställer vi vår whisky med samma upptäckarglädje och experimentlusta som när vi började, men nu har vi ett av världens modernaste destillerier, Gravitationsdestilleriet, som är 35 meter högt. Vi gör whisky efter konstens alla regler, men på vårt sätt och med svenska råvaror. Att framställa whisky utan tillsatser och utan stor miljöpåverkan är för oss en självklarhet. Vi arbetar hela tiden för att göra Mackmyra whisky ännu mer klimatsmart, säger Magnus Dandanell. Mackmyra har under åren lanserat inte mindre än 76 spännande utgåvor, vilka har tilldelats 117 utmärkelser varav 43 guldmedaljer. Den svenska whisky smaken har uppskattats så att 18 000 fatägare har knutits till företaget, och blivit en viktig del i den livliga företagskultur företaget står för. Under det kommande året kommer Mackmyra ha en turné runt om i landet för att hylla alla dem som varit med under de första händelserika 20 åren. Jubileumsåret kommer att fyllas med överraskningar i form av aktiviteter, kampanjer och spännande produktlanseringar. 

– Vi startade den svenska whiskyresan och idag finns cirka 77 destillerier i Sverige, och många av dem har valt att slå sig in på den spännande resan med just singel malt whisky. Vår vision om att ligga i framkant och skapa en innovativ och klimatsmart maltwhisky i världsklass är idag densamma som för 20 år sedan. Tillsammans med våra fantastiska medarbetare, kunder, aktieägare, samarbetspartner och leverantörer har vi lyckats. Nu tar vi nästa steg och ser vi fram emot kommande 20 år, avslutar Magnus Dandanell, vd Mackmyra Svensk Whisky.

/ Heléne Airijoki, presskontakt SpoilConcept

För mer information och högupplösta bilder, vänligen kontakta:
Heléne Airijoki, presskontakt SpoilConcept
E-post: helene.airijoki@spoilconcept.se
Telefon: 073 385 03 19