Jubileumsåret inleds!

Magnus Dandanell


I år fyller Mackmyra 20 år, både som företag och som Sveriges första destilleri för single malt whisky. Firandet kommer pågå under hela 2019 med temat ”Tack Sverige!” som en hyllning till alla er som har varit delaktiga i resan från idé till en internationellt etablerad svensk hantverksprodukt.
20 år av hårt arbete har resulterat i en välförtjänt positionering som ledande destilleri i kategorin ”nya världens whisky”.

……..
 
Kopparpannorna har gått varma, tiotusentals fat har lagrats, buteljerats och avnjutits av människor världen över.
Det är svårt att förstå att redan gått över 20 år sedan kvällen i fjällstugan i Sälen, då idén om Sveriges första single malt whisky föddes. Affärsidén var enkel: livsnjutare i Sverige, Europa och övriga världen ska erbjudas ett attraktivt utbud av whisky och whiskyrelaterade produkter, producerade i Sverige på svenska råvaror och till stor del lagrade på fat av svensk ek.

Vidden av det engagemang som skulle behövas för att uppnå dessa mål var vid tidpunkten okänd, men utan vägledning av någon som gjort det förr byggde vi grundare den första lilla kopparpannan, och äventyret hade därmed börjat. I år är det 20 år sedan de första dropparna av svensk whiskyhistoria droppade från denna panna, 2019 firar Mackmyra 20 år av svensk whisky!

Mackmyras första kopparpanna står som symbol för 20-årsjubiléet


– I dag framställer vi vår whisky med samma upptäckarglädje och experimentlusta som när vi började, men nu har vi ett av världens modernaste destillerier, Gravitationsdestilleriet, som är 35 meter högt. Vi gör whisky efter konstens alla regler, men på vårt sätt och med svenska råvaror. Att framställa whisky utan tillsatser och utan stor miljöpåverkan är för oss en självklarhet. Vi arbetar hela tiden för att göra Mackmyra whisky ännu mer klimatsmart, säger Magnus Dandanell.  

Mackmyra har under åren lanserat inte mindre än 76 spännande utgåvor, vilka har tilldelats 117 utmärkelser varav 43 guldmedaljer. Den svenska whisky smaken har uppskattats så att 18 000 fatägare har knutits till företaget, och blivit en viktig del i den livliga företagskultur företaget står för. Under det kommande året kommer Mackmyra ha en turné runt om i landet för att hylla alla dem som varit med under de första händelserika 20 åren. Jubileumsåret kommer att fyllas med överraskningar i form av aktiviteter, kampanjer och spännande produktlanseringar.

Vi startade den svenska whiskyresan och idag finns cirka 77 destillerier i Sverige, och många av dem har valt att slå sig in på den spännande resan med just singel malt whisky. Vår vision om att ligga i framkant och skapa en innovativ och klimatsmart maltwhisky i världsklass är idag densamma som för 20 år sedan. Tillsammans med våra fantastiska medarbetare, kunder, aktieägare, samarbetspartner och leverantörer har vi lyckats. Nu tar vi nästa steg och ser vi fram emot kommande 20 år, avslutar Magnus Dandanell, vd Mackmyra Svensk Whisky

Tack alla, vi ser fram emot att fira detta år med er!

Magnus Dandanell, VD
Mackmyra Svensk Whisky

PS. Missa inte att ladda ner vår nya folder om Mackmyra utifrån där vi är idag, Jubileumsåret 2019.