Mackmyras tunnbindarpartner: Varalövs Tunnfabrik

Nu kan vi berätta att vi inlett ett nära samarbete med Varalövs Tunnfabrik som ska tillverka våra whiskyfat av svensk ek. Samarbetet förenar vår upptäckarglädje, experimentlusta och whiskyframställning på fina svenska råvaror med Varalövs gedigna hantverkstradition sedan 1879.

Sedan vår egen start, 1999, har det svenska valet varit viktigt för oss, att i så stor utsträckning som möjligt använda sig av svenska råvaror i alla led. Ekfaten av svensk ek kännetecknas av en kraftig och kryddig smak.

– Att binda fat är ett gediget hantverk som kräver både erfarenhet och kunskap. Förra sekelskiftet fanns omkring tusen tunnbindare bara i Stockholm, men idag är yrket mer sällsynt. Som whiskyproducent är vi glada att kunna bidra till att yrket fortsätter att utvecklas, och att vi nu har hittat en tunnbindare som delar vår passion för nytänkande känns det extra roligt. Familjeföretaget Varalövs Tunnfabrik grundades 1879, och tunnbindaryrket har sedan dess ärvts i generationer, säger Magnus Dandanell, vd Mackmyra Svensk Whisky.

Varalövs Tunnfabrik är ett av Ängelholms kommuns äldsta företag, men att det är ett modernt tunnbinderi märks tydligt i arbetet med jubileumsfatet som tillverkats för oss i samband med vårt 20-årsjubileum. I sann Mackmyra-anda tänjs de traditionella ramarna för att ge rum åt innovation och ny spännande whiskylagring. Jubileumsfatet har spårfrästa mönster i lock och botten. Mönstret hjälper till att utöka kontaktytan och ger whiskyn ännu mer karaktär från den svenska eken.

Sedan 1989 drivs tunnfabriken av Mats Andersson och hans son David, femte generationens tunnbindare, som driver utvecklingen mot dagens teknik för att ta hantverket till nya höjder.

– Samarbetet med Mackmyra är ett av våra mest spännande projekt. Vi är mycket stolta över möjligheten att få tillverka fina whiskyfat till Mackmyra, säger Mats Andersson, ägare och vd Varalövs Tunnfabrik.