Q&A – 13 frågor och svar om AI-whiskyn, Intelligens

Vi har nog aldrig fått så många frågor om en whisky förut, och det kanske heller inte är så konstigt. I det här blogginlägget träffar vi vår Marknadskoordinator Malin som fått i uppgift att svara på de 10 vanligaste frågorna vi fått om vårt senaste whiskytillskott.

1. HUR KOM NI PÅ TANKEN ATT GÖRA EN WHISKY SKAPAD MED ARTIFICIELL INTELLIGENS?

Det handlade verkligen om att ha rätt människor på rätt plats. Och rätt plats i det här fallet var Epicenter, där delar av vårt Mackmyrateam är baserade i Stockholm. Där träffade vi Microsoft och inledde en dialog kring om det skulle vara möjligt att skapa världens första AI-whisky tillsammans. Glatt nog nappade de på den originella idén och kopplade ihop oss med deras vänner på Fourkind, ett superskicklig, finskt teknikföretag specialiserade på bland annat AI-teknologi. Ljuv musik uppstod och så var projektet igång. På Mackmyra har vi ju också, ändå sedan starten 1999, älskat att involvera våra kunder i smakprocessen genom crowdsourcing. Så nu till 20-årsjubileumet ville vi skapa en whisky på ett liknande sätt, men med miljoner gånger fler data.

2. VILKEN WHISKYSPECIFIKATION GAV NI AI:N? VAD VAR UPPDRAGET?

Vi gav den uppdraget att blanda den Mackmyra whisky som kommer falla flest personer i smaken, baserat på vad våra whiskyvänner som smakat Mackmyra tyckt genom åren.

3. VAD HAR AI:N FÖR DEL I PRODUKTIONEN? OCH HUR HAR ER MASTER BLENDER VARIT INBLANDAD?

Vår Master Blender, Angela, har varit mentor för hela projektet och noga övervakat varje steg i processen. AI:n är inget annat än ännu ett verktyg för en Master Blender att sätta ihop recept. AI:n skapar med andra ord inte whiskyn helt själv eftersom den har en del kunskapsluckor. AI:n är snabb och kan bearbeta mycket information och generera många, nya idéer, men utan den expertis som vår Master Blender Angela har om whisky, fat lagerlokaler och giftasprocesser skulle det inte bli en fullgod whisky – tekniken kan inte ersätta den kunniga näsan, gomen och den mänskliga hjärnan.

4. HUR GICK DET TILL RENT PRAKTISKT NÄR AI:N OCH MASTER BLENDERN KOM FRAM TILL DET PERFEKTA RECEPTET?

Processen startades med att vi “matade” AI:n med all tänkbar intressant information om våra whiskies; vilka fat de mognat på, hur många år de lagrats, vilken smakprofil de hade, vilka fat som vunnit flest priser o.s.v. Med denna data som grund räknade sedan AI:n ut vilka recept som den trodde skulle resultera i den allra bästa whiskyn. I nästa steg gjorde Angela sin första gallring och tog bort de recept som av olika anledningar skulle bli omöjliga att använda oss av. Samma gallring upprepades sedan några gånger tills de fem bästa recepten kvarstod. I sista steget smakade och betygsatte Angela de fem recepten och valde sedan ut den vinnande drycken.

5. VAD BASERAR AI:N SINA BLANDNINGSFÖRSLAG PÅ?

AI:ns blandningsförslag baseras på recepten i alla våra tidigare buteljeringar, alla dess recensioner, kundomdömen, artiklar på nätet och medaljer, samt erfarenheter från Mackmyras 19 000 30-liters privatfat. Sedan Mackmyras start 1999 har vin producerat ett 75-tal flaskbuteljeringar som AI:n kunnat utgå ifrån med information om olika destillat, fattyper och fatstorlekar, olika mognadslagring och ålder på fat, samt våra 10-tal smakinriktningar på 30-liters private single cask fat.

6. VILKA VAR BEGRÄNSNINGARNA SOM AI:N BEHÖVDE TA HÄNSYN TILL?

De största faktorerna var hur mycket whisky vi har i de olika destillerierna, hur tillgången för de olika recepten ser ut just nu och vilka fat som finns i mognadslagret.

7. HUR KOMMER DET SIG ATT JUST MACKMYRA BLEV FÖRST MED EN AI-WHISKY?

Vi har alltid velat gå vår egen väg på Mackmyra, det var precis så vi startade vår resa för 20 år sedan. Vi älskar whiskytraditioner men älskar också att utmana dem, så ett projekt som det här känns som ett helt naturligt steg i vår whiskyresa. Och så måste vi ju såklart leva upp till vår tagline “Explorers in whisky” också.

8. HUR GÅR DEN HÄR WHISKYN IHOP MED ERT FOKUS PÅ HANTVERKSMÄSSIGT FRAMSTÄLLD DRYCK?

Den här whiskyn är fortfarande i allra högsta grad hantverksmässigt framställd, hela vägen från start till slut. Precis som att våra destilleringsmaskiner sköts med en kombination mellan programvara och manuell handpåläggning, på samma sätt skapades AI-whiskyn. En del av processen med Artificiell Intelligens och en del på det gamla hederliga viset, med mänsklig hjärna och näsa.

9. FÖRSVINNER INTE DEN KREATIVA DELEN I MASTER BLENERNS JOBB FRÅN AV ATT SKAPA WHISKYBLANDNINGAR?

Nej inte alls, det är snarare så att Angela samarbetat med programvaran och låtit den inspirera henne, men det är fortfarande Angela som haft sista ordet och valt ut den slutgiltiga produkten.

10. VAD TYCKER ANGELA SJÄLV OM ATT AI:N GÖR DELAR AV HENNES JOBB?

Angela kan sitta lugnt på sin kammare, hennes jobb som Master Blender hänger inte löst på något sätt. Vår whisky kommer inte över en natt att produceras med enbart AI:n hjälp, utan kommer fortsätta tillverkas enligt vanligt manér i vårt destilleri. Det här är ett banbrytande och roligt steg för både oss och whiskybranschen, men AI bara ett verktyg av många i vägen till en fantastiskt god whisky.

11. HUR SER AI:N UT?

Den ser egentligen inte ut alls. AI-verktyget består av koder, siffror och abstrakt data, så någon söt liten robotkollega som åker omkring och frågar om vi vill ha kaffe på maten gick vi tyvärr bet på.

12. HUR MYCKET FINNS DET AV WHISKYN?

I premiärbatchen har vi reserverat 1 000 flaskor för den svenska marknaden och 4 000 flaskor för export. De som signar upp sig på VIP-listan (https://ai-whisky.com) blir de som först kommer få möjlighet att beställa från Batch 1, när den blir full sätts de på listan för Batch 2. Batch är planerad till mitten av september, så lyckas man inte knipa ett exemplar nu får man snart en ny chans.

13. HUR SER FRAMTIDEN UT, KOMMER DET KOMMA FLER VERSIONER AV UTGÅVAN?

Det beror på helt hur världen reagerar på den färdiga produkten, så vi letar fyrklöver och hoppas på det bästa.

Det var allt för denna gång, men har du fler frågor är du välkommen att ställa dem både här i bloggen och i våra sociala medier, eller ringa våra vänner på Kundservice.