Min synvikel på AI-whiskyn

Fyra månader har det nu gått sen det blev officiellt – om ni nu missat det – och Mackmyras lansering av en AI-whisky blev en världsnyhet. Många av de stora redaktionerna världen över skrev om det, ett antal tekniktidningar var på och även whiskyvärlden ville skriva om detta – att den relativt okända svenska whiskytillverkaren Mackmyra nu tagit fram sin nästa whisky med hjälp av något så o-whisky-traditionellt som Artificiell Intelligens. Hur ska denna oheliga allians kunna gå till? Ja lite upprörande är det kanske och en del trodde t.o.m. att det hela bara var en ploj.

Det är i allra högsta grad inte en ploj. Som Mackmyras Master Blender blev jag först av alla tillfrågad om jag tyckte detta projekt kändes bra för mig – och att det i annat fall skulle varit svårt att genomföra… men så var det inte.

Min spontana reaktion var att detta var ett oskrivet blad, ja helt klart okonventionellt och jungfrulig whiskymark. Det kittlade till i magen och då visste jag att vi skulle vara med. Det är ju inte för inte är vi Mackmyra, Explorers in whisky!

Att få agera mentor för projektet blev sedan en otroligt rolig utmaning. Techfolket på Fourkind i Finland som vi samarbetade med, de som ägde och handhade AI-algoritmen, fodrade med whiskydata, gjorde algoritmen whiskysmart och gav oss ett AI-genererat whiskyrecept i världsklass – de var otroligt proffsiga och trevliga att jobba ihop med. Jag och parhästen sedan många år, kollegan Sus, jobbade sedan ihop med projektet mot Fourkind – och som ofta när saker är roliga kan man ro i hamn saker på ett bra sätt.

Hur gick allt till? Jo, vi jobbade med att dela med oss av all detaljerad information om de över 75 enskilda buteljeringar vi gjort till dags dato, och sen även kompletterat detta med alla ratings, medaljer, utvärderingar, smaknoteringar och givna betyg. Lilla AI (arbetsnamnet!) blev så matad med allt detta och tillbaka fick vi sen ut en massa olika, mer och mindre intressanta recept. Efter fler inlagda parametrar och fler turer fram och tillbaka, utkristalliserade det sig det recept vi sen bestämde oss för.

En sak är jag idag säker på, och det är det att blending-hantverket på Mackmyra i allra högsta grad lever vidare. Och att i den här utgåvan är vartenda fat noga utvalt, blandat och avsmakat med kärlek.

Så nu är vi alltså i hamn med den första utgåvan av AI – och vi är själva positivt överraskade av allt so far. Vad sen den framtida utkomsten blir återstår att se och vad den smarta och maskinlärande AI-källan borta i Finland kommer att ge oss i framtiden, det återstår också att fundera vidare på. Men så långt har detta projekt på så många plan varit ett av mina och Mackmyras roligaste projekt på länge och jag ser fram emot att höra hur ni, våra kära ambassadörer, upplever slutresultatet.

Vill just du få tag på en av de 1000 första flaskorna som släpps på den svenska marknaden så anmäler du dig på nedan länk. Du får då ett hemligt beställningsnummer som du kan använda Systembolaget från den 29 augusti.

https://ai-whisky.com/

Jag önskar er alla en riktigt härlig sensommarhelg! 

/ Angela D`Orazio,

Mackmyra Whisky, Master Blender, CNO & AI Whisky Mentor, Whisky Legend Nr58, World of Whiskies Hall of Fame