Horst Lüning recenserar AI-whiskyn Intelligens

Det svenska destilleriet Mackmyra, två timmars bilfärd norr om Stockholm, framställer två sorters råwhisky av kornmalt. En sort där malten torkas i varmluft och en annan som torkas i torvrök. Den flera år långa mognadsprocessen i många olika fat skapar ett stort antal whiskyvarianter, som alla är populära bland whiskyälskare.

De fat som används tillverkas av olika sorters ek, exempelvis amerikansk vitek, europeisk ek eller en speciell svensk ek. Men inte nog med det. Det är också viktigt att veta hur faten har använts tidigare: hur stor del av ektonen som redan tagits upp av annan whisky eller viner och hur mycket vätska som finns kvar i porerna i träet och som sedan kan överföras till whiskyn. Mackmyra är känt för sina extremt många olika fat där starkviner som sherry och portvin men även fruktviner av körsbär och många andra bärsorter tidigare har lagrats.

Om en whisky ska få en särskilt komplex smak blandar en master blender en batch från dessa olika fat, som då får en helt egen smak. Samtidigt förblir denna whisky en single malt, eftersom alla fat kommer från samma destilleri. Men vad tycker kunderna om? Mackmyra har under senare år kommit ut med flera mycket olika blandningar av single malt-varianter och har skaffat sig en hel del erfarenhet. Om man skulle utnyttja de tillgängliga fatens fulla potential så finns det tusentals möjliga kombinationer som ingen människa skulle kunna ha en överblick över.

Tillsammans med det finska dataanalysföretaget Fourkind och en molnplattform från Microsoft har man därför utvecklat en process med artificiell intelligens för att bland alla möjliga och för människan oöverskådliga whiskyvarianter välja de som kunderna gillar bäst enligt erfarenheterna hittills. Det slutgiltiga receptbeslutet fattas av master blender Angela D’Orazio.

Den första AI-whiskyn (AI står för artificiell intelligens) finns redan att köpa under namnet Intelligens.

DOFT
Lätt rökighet i kombination med torkade citrusnoter och friska äpplen. Fin kryddighet som harmoniseras av vanilj och kola.

SMAK
Ovanligt djup och jordig, fruktig med en tydligt kryddig eknot som påminner om gammalt garvat läder.

EFTERSMAK
Omväxlande torr och söt med lång, vinnande eftersmak.

/ Horst Lüning, Whisky.com & Whisky.de