Fatägarnas egen berättelse: “Vår fatresa med Mackmyra”

Sviskygänget

Tiden går och nu har det gått mer en ett decennium sedan vi satt på Palace i Göteborg, mina två svågrar och jag. Året var 2008 och månaden var kallaste november och vi satt och njöt för fulla muggar på en whiskyprovning arrangerad av Eric Bräck.

Det var så pass trevligt att det dröjde blott två veckor tills vi fyllde vårt första fat på olosoro. Ett extra rökfat fick det bli, inspirerade som vi var efter snöröken vi körde igenom under vår mardrömsresa till Gävle då snöstorm var en underdrift. I kalendern skrev vi 2008-12-12 och vår whiskyresa hade börjat.

Vi har varit med på en mängd olika event under åren och självklart har whisky varit ett givet tema. Det har varit väldigt roliga inslag av hummerfiske, hockeymatcher, mässor och lagringsplatser. Vi glömmer inte heller alla Mackmyradagarna i Gavlerinken Arena, invigningen av Hällsnäs eller VIP-visningen av Mackmyra-Maestron: Patrik Björsö med extra allt.

Inte är det sämre att hämta egna flaskor. Det har vi gjort i Köpenhamn och på tyska Gut Basthorst som vi tyckte var ett väldigt trevligt ställe där man fick chansen att provsmaka andra fatägares whisky och om man ville, byta flaskor med varandra.

BÄST AV ALLT

Om jag skall utse två tillfällen som utmärkt sig över andra på vår fatresa så måste jag säga:

  1. Besöket hos gruvdrottningen Evelyn i den enorma Bodåsgruvan.
  2. Mackmyraprovningen tillsammans med Jim Murray. Jim fick oss alla att prova whisky på ett sätt som fick oss att likna guppys och förklarade att whiskyprovarglas av typen Glencairn endast kan användas som mål på en stolpe när man skjuter med hagelbössa.

Nu går 2019 mot sitt slut och när 2020 tar vid så har vi hunnit med 20 unika fat, 6 refiller samt 12 buteljeringar tillsammans med 22 olika andelsägare Jag själv och svåger1 samt svåger2 med egen fathylla på Smögen.

Så, stort grattis Mackmyra till de 20, första åren. Nu ser vi fram emot 20 nya, framgångsrika år!

/ Med vänliga hälsningar, Johnny Stenberg, Sviskygänget.