#1 Så föddes idén om Mackmyra, 1999 / 20 år med Mackmyra

Kortad version av kapitlet ”Lördagen den 6 mars, Östra Gusjösätern, Sälen” från boken ”Whiskyrebellerna” av Mackmyras medgrundare Rikard Lundborg.

Den översnöade fjällästugan där Mackmyra grundades.

– I år tog jag med mig en maltwhisky att bjuda på, sa Jonas och visade upp flaskan efter att ha befriat den från den färgglada tax-free-påsen och det obligatoriska vita plastnätet. 
– Mmmm, det gjorde jag med, sa Magnus och drog upp en skotsk klassiker ur ryggsäcken.
– Vi verkar tänka likadant, sa jag och ställde upp mitt bidrag på bordet – en whisky från Isle of Skye.
– Jajamän, ekade det runt om i fjällstugan när Jennie, Calle, Astrid, Annika och Malin visade upp de resterande bidragen till den gemensamma baren. 

Det lyste gyllengult från samtliga buteljer på det låga soffbordet. Samlingen framför oss hade tillkommit av en slump, det var inget vi hade kommit överens om i förväg. 

Av någon anledning ville ödet att kvällen skulle gå i whiskyns tecken. En kväll som skulle bli startskottet på en mångårig resa som skulle ta oss till platser och upplevelser vi aldrig hade kunnat föreställa oss. 

Huvudingrediensen den här kvällen var dock inte whisky. Det var kreativitet. En hel del av den varan materialiserades och resulterade i idén att göra vår egen svenska maltwhisky. Kreativitet frodas när det finns både kaos och ordning, och en balans mellan de två. 

Vi valde att gå vidare med idén som skapades den där kvällen. Vi kunde inte släppa den, trots de uppenbarligen usla oddsen för framgång och – när vi tänkte efter ett tag – de tusentals frågorna som saknade svar. Men för ass blev det idén som överlevde söndagen. 

Tänk om de 8 studenterna visste att de 20 år senare skulle ha 4 egna whiskyflaskor i Systembolagets fasta sortiment?

Här ser du alla Mackmyrautgåvor som finns på Systembolaget just nu.

Kanske var en anledning att vi var ett gäng som kände varandra sedan flera år. Vi hade pluggat tillsammans på KTH i Stockholm och gjort en hel del vid sidan av själva studierna. En annan anledning var troligen att vi hade ett tämligen enkelt livspussel vid tillfället. Vi hade pluggat klart men ännu inte bildat familjer.

Beväpnade med ett rikt utbud ab bättre maltwhisky, en brokig skara mer eller mindre lämpade glas med stor entusiasm skred vi till verket. Vi tittade, sniffade, smakade och utvärderade. Varje variant presenterades av den som tagit med den. Det blev personligt och förhöjde upplevelsen. Gamla whiskyfavoriter fick nya vänner. 

Allteftersom vi provade de olika sorterna ökade nyfikenheten och frågorna blev fler och mer detaljerade. 

Hur får vi en whisky sin karaktär? Hur kan de skilja sig så mycket åt? Vilka råvaror används? Hur gör man whisky egentligen? Vi hjälptes åt att fylla kunskapsluckorna efter bästa förmåga, men det var långt ifrån allt vi hade svar på där och då. Lagringen, varför är den så viktig? Tunnorna, är de nya eller begagnade? Kan whisky bli för gammal? Vad är skillnaden mellan skotsk och irländsk? 

Gradvis och omärkligt drevs diskussionen i riktning mot den ännu outtalade frågan, som nu bara låg några minuter bort. När den tillslut ställdes var det som en saknad pusselbit som dök upp. Svaret var inte det viktigaste – det var frågan. För den innehöll själva idén. Den klockrena. 

VARFÖR FINNS DET INTE NÅGON SVENSK WHISKY?

För första gången på flera timmar blev det tyst under en längre stund. Ingen av oss hade ett bra svar. Men alla tyckte att det var en bra fråga. När samtalet kom igång igen var det till en början försiktigt och trevande. Fler frågor, gissningar och spekulationer. 

Ja, varför finns det ingen svensk whisky? Hur kan det komma sig att all whisky kommer från Skottland? Som ingenjör vill man ha svar. 

Ta råvarorna till exempel. För att göra maltwhisky behövs korn, vatten och jäst. Det är allt. Var jästen kom ifrån kändes inte som att det spelade någon roll. Om nu jäst kommer någonstans ifrån överhuvudtaget. Återstår vatten och korn. Skotskt vatten och skotskt korn. Ja, det funkar uppenbarligen. Svenskt vatten och svenskt korn? Varför inte? Någonstans i Sverige finns det nog vatten som borde passa alldeles utmärkt. Kornet så.

Sedan skulle vi lära oss att det var länge sedan skotsk whisky gjordes uteslutande skotskt korn. Landet är för litet i förhållande till behovet, och bland annat Sverige exporterar därför korn till skotsk whiskytillverkning. Men det visste vi inte då.

Men klimatet då, det måste ju vara viktigt. Diskussionen gick vidare.  

Varför inte göra en maltwhisky i Sverige! En bra, välsmakande, högkvalitativ. Av lokala råvaror och lagrad i vårt klimat. Inte en kopia, eller försök till kopia. Utan med en egen identitet och karaktär. Det handlade om att göra något nytt. Gör vi bara rätt så kan det bli bra. Kommer det bli bra. 

 SISTA PUSSELBITEN PÅ PLATS

Kvällen blev till natt och efter att ha vänt och vridit på den ständigt närvarande frågan närmare åtta timmar var det dags att knyta ihop säcken. Kaoset balanserades med ordning och vi kunde mentalt notera följande kreativa resultat: maltwhisky är fantastiskt

– det finns ingen svensk whisky
– det borde det göra
– vi ska göra den

Utifrån sett kan framför allt den sista punkten uppfattas som både utmanande och flagrant brott mot Jantelagens huvudtes. Bara för att vi ansåg att whisky inte uteslutande behöver göras i den norra delen av det brittiska öriket, betyder ju inte det att just vi har förutsättningarna för att utveckla, tillverka och leverera en välsmakande svensk variant. 

Men stämningen och engagemanget var i topp. Vi hade hittat vår saknade pusselbit. Nu hade vi knäckt idén, så då fick vi ta hand om det också. Det kändes naturligt. Ansvarstagande. Och väldigt lockande. 

Idén överlevde söndagens mer klarsynta analys. Den kändes minst lika lockande och spännande när solen lyste in genom fjällstugans rimfrostade fönster. Kanske berodde det på vad som väntade. Det var nämligen enkelt att se vad som var nästa steg. Vi hade vår fråga – varför inte en svensk whisky. Nu var det dags att hitta svaren.

Dags att åka till Skottland. 

/ Rikard Lundborg, Medgrundare av Mackmyra Whisky

NÄSTA AVSNITT I BERÄTTELSEN OM MACKMYRA

Här läser du nästa avsnitt “#3 – Ett pilotdestilleri är fött”.

Artikeln är en kortad version av kapitlet ”Lördagen den 6 mars, Östra Gusjösätern, Sälen” från boken ”Whiskyrebellerna” av Rikard Lundborg. Här beställer du boken och kan läsa hela berättelsen.