#3 Ett Pilotdestilleri är fött / 20 år med Mackmyra

Här läser du avsnitt 1 i “Berättelsen om Mackmyra – #1 Så föddes idén att skapa Sveriges första whisky”

Maltwhisky ska som bekant lagras i många år. Tiden för att få fram en tioårig är just tio år. Hur kan vi skapa intäkter tidigare? Och om vi inte kan det, hur ska vi göra då överleva till vår tioåring? Långsiktighet och tålamod i all ära, men något hejd får det faktiskt vara.  

Större problem bröt vi ned i mindre frågeställningar som kunde bli hanterbara aktiviteter. Tänk om det bara är vi som tycker det är en bra idé med svensk whisky? Ja, då gör vi varsitt fat så är det bra med det. 

Gradvis började ett antal frågetecken rätas ut. Litteraturen – och det finns mycket skrivet om whisky – bekräftade vad vi hade sett med egna ögon och kunde dessutom komplettera med det vi inte sett. Maltwhisky görs i en väldigt hantverksmässig process som i allt väsentligt sett likadan ut i hundratals år. Om vi börjar litet kan vi undvika större investeringar. Gör vi allt själva sparar vi pengar. Egen hörd är egen värd. 

För att omvandla det tuffa rådestillatet till en välsmakande maltwhisky krävs fatlagring. Det är genom den till synes händelselösa mångåriga vistelsen i tunnan som magin sker. Exakt hur länge och på vilken typ av fat avgör tillverkare. Dock alltid minst tre år och faten får inte vara större än 700 liter. 

Visste du att Svensk Ek är vår allra första whisky på i det fasta sortimentet Systembolaget, och att den från början hette “Den första utgåvan?

Här beställer du Svensk Ek.

DET FÖRSTA PILOTDESTILLERET FÖDS

Vårt största huvudspår var just tillverkningen och i synnerhet destilleringen. Vi behövde ett destilleri. Även de minsta destillerierna som vi sett i Skottland var i våra ögon rejäla anläggningar som uppenbarligen skulle kostat flera miljoner bara för utrustningen. Så kunde vi knappast börja. 

Det var inte heller ett alternativ att försöka hitta begagnad utrustning. Fortfarande miljoner i investeringar för att sätta ihop och driva. Dessutom skulle vi då få en tillverkningskapacitet som vi inte såg något behov av. Vårt första uppdrag var att hitta vårt recept – inte att göra massor av whisky. 

 I början skulle det endast handla om kvaliteten. Inte kvantiteten. Hur kontrollerar vi kvaliteten endast? Genom att göra mindre volymer där det är enkelt att justera och pröva nytt. Vi behövde ett komplett destilleri. Men inte större än att vi kunde experimentera och testköra enkelt och effektivt. 

Så föddes idén om pilotdestilleriet. Det skulle bli så litet att vi förstod att det skulle bli världens minsta lagliga destilleri. Designat för an uppgift – utvecklingen av Sveriges maltwhisky. 

Pilotdestilleriet blev i vårt vardagliga tal snabbt piloten. Det tog inte lång tid innan vi insåg att piloten två av våra andra utmaningar. Till att börja med hade vi som bekant inte gjort whisky tidigare. Det var något vi behövde lära oss från grunden. Ända från början. Vi behövde kunskapen och det var nödvändigt för trovärdigheten. Vad kunde då vara bättre an att börja med att designa och bygga vårt eget destilleri?

Det löste också den initiala finansieringen. Vi bygger det själva och då kan vi styra det så att vi har råd med det. Egen tid är gratis och materialet får vi köpa. Men nu handlar det om en anläggning som kan jämföras med ett mikrobryggeri i storlek. Utan att veta exakt belopp bestämde vi oss för att det var görbart. Nu visste vi både hur vi skulle börja vår whiskytillverkning och hur vi skulle finansiera den. 

När året närmade sig sitt slut hade vi planen klar för nästa. Vi ska bygga ett pilotdestilleri. Litet och lagligt. Unikt i whiskyvärlden. Vi gör jobbet själva och behöver ingen lön. Kopparplåt har vi råd med. 

 En fråga återstår dock. Var ska det ligga? 

/ Rikard Lundborg, Medgrundare av Mackmyra Whisky

NÄSTA AVSNITT I BERÄTTELSEN OM MACKMYRA

Här läser du nästa avsnitt “#4 – X”.

Inlägget är en kortad version av kapitlet “Från vela till våga” från boken “Whiskyrebellerna” av Rikard Lundborg. Här beställer du boken och kan läsa hela berättelsen.