#2 Från vela till våga / 20 år med Mackmyra

Här läser du föregående avsnitt: #1 – Så föddes idén / 20 år med Mackmyra”

Inlägget är en kortad version av kapitlet “Från vela till våga” från boken “Whiskyrebellerna” av Mackmyras medgrundare Rikard Lundborg.

Den insiktsfulla kvällen där idén om att skapa Sveriges första whisky med slutsatserna från den första studieresan gjorde att idé börjad övergå i en plan. För varje gång vi träffades var det ytterligare pusselbitar som föll på plats. Det var visserligen små bitar och pusslet skulle visa sig vara väldigt stort. Men ändå. Det gick framåt.

När hösten kom var det dags att fatta ett beslut. Jag och Magnus (Mackmyras nuvarande VD reds. anm.) spelade badminton en helg och han berättade entusiastiskt om de senaste landvinningarna. Det var uppenbart att det närmade sig ett vägskäl. Inom de kommande veckorna skulle grundgruppen formaliseras och nu gällde det att välja. Hoppa på eller av? 

JAG VILL INTE DÖ NYFIKEN

Jag landade till slut i att jag vill ju inte dö nyfiken, så där och då – i Spånga badmintonhall – sa jag att jag är på. Jag lär inte få en chans till i livet att bli whiskypionjär. Lottsedelns potentiella vinst var för attraktiv för att kunna avstå. 

Även om det tagit tid att komma fram till det så var det i slutändan ett enkelt beslut. Vad riskerade jag egentligen? I det här stadiet handlade det mest om att skaffa information och tillsammans med vänner fundera på och planera ett väldigt spännande projekt. Satsa mycket tid, säkert lite pengar också för att skapa något unikt. Att lära sig något nytt, potentiellt bygga upp en ny verksamhet och ha roligt på vägen. 

En del köper gammal nedgången träbåt tillsammans, andra börjar golfa. Det lockade inte mig. Men en egen whisky… 

Det fanns en viktig dimension till. Något som gick djupare. Det kändes också som att det var något av en kulturgärning. Att komplettera det inhemska utbudet av kvalitetsdrycker. Att visa att svenska råvaror duger till mer än brännvin. Att vi svenskar faktiskt kan ha tålamodet att göra en fatlagrad produkt. 

 Det finns ingen svensk whisky vilket det borde göra. Vi kan bli först. Är det ett alternativ att släppa en sådan idé? Hur kommer det i så fall kännas om tjugo år? Nej, jag är på. Nu kör vi. 

Apropå att våga göra någonting ingen annan gjort – Våra mest innovativa utgåvor sedan start är de i säsongesserien – whisky som de sista månaderna finishlagrats på fat som tidigare innehållit en annan dryck. Säsongswhiskyn för vinter 2019 & 2020 är Vintersol som lagrats på portvinsfat.

Läs mer och beställ Vintersol.

ETT GÄNG MED MÅNGA KOMPETENSER

Långt senare förstod jag att vi som grupp hade riktigt bra förutsättningar för att undersöka och planera vårt tämligen ambitiösa entreprenörsprojekt. Det visade sig att våra kunskaper om och intresse för olika områden kompletterade varandra utmärkt. 

Magnus och Astrid var kemister och kunde processer. Calle var familjeföretagare och kunde ekonomi.  Jonas och Annika kunde konstruera och bygga. Malin och Jennie kunde strukturera och administrera. Jag kunde göra idéer till produkter och koncept. Och vi alla ville göra whisky. 

Vi var också så pass många att det fanns resurser som gjorde att arbetet inte stannade upp även om några av oss tidvis fick andra saker att göra. Jag tror aldrig vi hade lyckats om vi bara var två eller tre. 

Eftersom arbetet de första åren gjordes vid sidan av vårt ordinarie jobb så vi hade inget behov av försörjning i närtid. Det var en absolut förutsättning. Vi kunde skaffa informationen och göra de förberedelser vi ville i vår egen takt. Därmed inte sagt att det gick långsamt, tvärtom. 

Summan av allas insatser gjorde att arbete flöt på bra och vi märkte att det hela tiden gick framåt. Ibland med något temporärt bakslag men det bar hanterbart. I det stora hela hade vi whiskyflow. 

Vi träffades nästan varje vecka, vanligtvis på söndagseftermiddagarna. Vi var nu i den klassiska köksbordsfasen. Den som infinner sig när man har en idé och just inget mer än det. Inget kontor, ingen verksamhet, ingen personal. Inga produkter, intäkter eller för den delen kostnader. Bara möjligheter.  Veckorna användes för att söka information och ta olika kontakter. Vid sidan av det ordinarie arbetet fanns det alltid någon lucka då man kunde skicka ett mejl eller ringa ett samtal. Vi organiserade arbetet i det som blev våra huvudspår: tillverkning och finansiering. Marknadsföring och försäljning fick vänta, först måste vi se om vi kunde få till en tillverkning. Frågorna fortsatte att dyka upp precis som tidigare.

Exakt vilka tillstånd behöver vi och vem utfärdar dem? Vilken utrustning behöver vi? Vem kan leverera råvarorna och de första tunnorna? Hur säkerställer vi kvaliteten i receptutvecklingen? Vad kommer det att kosta och hur finansierar vi det? När kan vi egentligen få några intäkter?

/ Rikard Lundborg, Medgrundare av Mackmyra Whisky

NÄSTA AVSNITT I BERÄTTELSEN OM MACKMYRA

Nästa avsnitt “#3 – Ett pilotdestilleri är fött / 20 år med Mackmyra”.

Inlägget är en kortad version av kapitlet “Från vela till våga” från boken “Whiskyrebellerna” av Rikard Lundborg. Här beställer du boken och kan läsa hela berättelsen.