#6 Historien bakom namnet Mackmyra / 20 år med Mackmyra

– Hur whiskyn kom till Mackmyra? Det knackade på en kille en dag 1998 och jag vet egentligen inte varför vi inte körde honom på porten. Man får ju onekligen en del konstiga propåer som bruksägare. Men vi kände hans pappa och han såg hel och ren ut. 

Besöket slutade med att vi gick ned till kraftstationen, om jag minns rätt. Där ville han bygga ett destilleri för whisky. Jag tänkte att det var väl inte direkt någon realistisk idé. Men… ja, vi har väl alltid haft en positiv relation till whisky i det här huset, om man säger så. 

Magnus Dandanell, idag VD för Mackmyra Svensk Whisky. Som grabb hade han cyklat längs Bruksgatan på jakt efter nya äventyr. På Mackmyra Bruks ägor hade han byggt kojor, fiskat kräftor och badat i ån. Föräldrahemmet ligger fortfarande bara någon kilometer bort genom skogen. 

När idén från fjällstugan började ta form, så hade de blivande whiskyfabrikerna dragit en tänkt cirkel runt Stockholm. Avståndet fick inte vara mer än 20 mil, det skulle bli för knepigt att administrera annars. 

Visserligen kunde man välja att bygga sitt destilleri i ett plåtschabrak i ett industriområde. Det lät billigt, men både könlöst och trist. ”Ett gammalt bruk, då?” sa någon. Fast problemet var att många av bruken redan hade omskolats till kursgårdar och konferenshotell.  

Nej, förresten. Inte Mackmyra i Gästrikland. Magnus Dandanell berättar: 

– Jag mindes stället som magiskt, lite undanskymt. Direkt efter rundvandringen med brukspatron ringde jag Jonas Berg: ”Jag har hittat det perfekta stället. Det ligger bara här och väntar på oss!”

“KUL NAMN, HUR KOM NI PÅ DET?”

Idag möter han ständigt folk som säger: ”Kul namn, hur kom ni på det? ”Mack” låter ju onekligen som en försvenskad variant av det skotska ”Mac”. Alla whiskyfreaks vet ju dessutom att bakom tungvrickande klassiska namn som Ardbeg, Glengoyne, Auchroisk och Laphroaig döljer sig poetiska beskrivningar som ”Lilla höga udden”, ”Vildgässens dal”, ”Vadstället vid roströda bäcken” och ”Vackra hålet vid breda viken”. 

Men härkomsten är betydligt mindre romantisk än så. Mack är i själva verket ett slagsofarligt knott, som brukade dansa över myrarna som omger bruket. Det gillar dock britterna att höra. ”The bug in the bog” är en översättning som ligger bra i munnen. 

Idag är visserligen flygfäna färre tack vare landhöjning och utdikning. Men namnet består. Även om delar av lokalbefolkningen starkt avrådde från att sätta det på et whiskyetikett. 

I Gävle är nämligen Mackmyra starkt förknippat med de vräkningar som drabbade 40 arbetare på sulfitfabriken 1906. Trots att det var april låg snön djup kring flyttlass och gråtande barn. Som mediehändelse var den svårslagen. 

Mackmyras vräkningar orsakade folkstorm och kan i backspegeln ses som avgörande för den ännu unga svenska fackföreningsrörelsen. Dessutom råkade den inträffa nästan på dagen 100 år före världspremiären för traktens   – och Sveriges – första maltwhisky. Historisk mark igen, alltså. 

Tage Klingberg kallar det en bragd att få riksantikvariatet, livsmedelsinspektörer och andra byråkratins vakthundar att säga ja till något som i praktiken är en kemisk fabrik i ett statligt byggnadsminne.

Hemligheten är förstås att allting är smakfull gjort. Och då snackar vi inte bara själva produkten, den bärnstensgula produkten.