#4 De första dropparna 18 dec 1999 – 20 år med Mackmyra

18 DECEMBER 1999

Den 18 december är ett heligt datum för Mackmyra, det är nämligen då vi 1999 destillerade de första riktiga dropparna av det som skulle bli Sveriges första single maltwhisky. För whiskyälskare som undrar hur de smakade är Brukswhiskyn den utgåva som bäst representerar de första dropparna, byggd på ett elegant destillat med en bra grundsötma och mycket äppeltoner och citrus i doften. Dessutom med Mackmyras story illustrerad på flaskan. Brukswhiskyn har dock hunnit blivit 8 år i snitt. Jag ska här berätta om de många milstolparna som den 18 december representerar i Mackmyras historia. 

18 december 1999. Efter de första dropparna inleddes en utvecklingsperiod i det lilla pilotdestilleriet. De eleganta och rökiga recepten utvecklades, olika fattyper och storlekar testades. Vi byggde sedan klart och startade det fullskaliga destilleriet på Mackmyra Bruk. För att högtidlighålla denna stora milstolpe buteljerade vi 3 år senare, den 18 december 2002 några flaskor från det första fatet. 

18 december 2002, denna dag var bland andra Christoffer Psilander inbjuden, en av alla de kunder och aktieägare som vi kom att kalla Mackmyra Ambassadörer, vilka är och har varit en viktig faktor i Mackmyras tjugoåriga historia.

Psilander sammanfattade händelsen på sin hemsida med orden ”A magic day was the 18th of December 2002: it was the third birthday for the oldest barrel in the warehouse, from the pilot distillery, and the 30 or so litres was officially named whisky.” *1

Samma dag påbörjade även de första Fatägarna sin egen fatresa. De första ambassadörsägda 30 L Reserve faten fylldes med rådestillat. 

Ytterligare tre år senare hade också de passerat den lagliga treårslagringen för att få kallas whisky. Den 18 december 2005 anordnade vi ett buteljeringsevent på destilleriet för de cirka 50 första fatägarna som anmält sig till att vara med vid buteljerering och signering av sina egna fat.

De första färdiga lådorna med svensk single malt whisky transporterades med islandshäst och vagn i en parad – Fatägare och Mackmyrapersonal tågade med facklor denna mörka decembermorgonen de två kilometrarna till den närmaste Systembolagsbutiken i Valbo Köpcentrum. Väl framme bankade jag på lastingångsporten med hela sällskapet bakom mig, cirka 50 buteljerade fat i lådor på den hästdragna vagnen, brinnande facklor och såklart alla förväntansfulla Fatägare. Det var mycket symbolik i händelsen, svensk whisky knackade på porten till whiskymarknaden. Porten rullades till slut upp och den första leveransen gjordes av de första färdiga Reservedropparna. 

Fatägarna fick bråttom att springa in genom gallerians entré och in på Systembolagsbutiken för att hämta ut och betala för just sina flaskor. Åke & Monika Mårtenson var snabbast och blev de första att köpa sina flaskor i Systembolagets kassa, dvs de första svenska single malt dropparna på marknaden. *2 *3

Den 18 december 2011 var det dags igen. Denna gång för destilleriinvigning av det 35 meter höga Gravitydestilleriet, där de första dropparna rann med hjälp av gravitationen ner genom det klimatsmarta destilleriet. Dagen till ära hade över 500 ambassadörer samlats på torget utanför destilleriet trots både blåst och snöregn, för att bevittna den historiska händelsen. Lars Lindberger gjorde en världsunik guidning av en destilleriprocess hängande i ett klätterrep på utsidan av destilleriets fönstervägg. Medan han firade ner sig berättade han i sitt headset vad som hände steg för steg med hjälp av upplysta våningsplan, där han slutligen nådde våningen där brytningen av de första dropparna från nya destilleriet pågick. 4*)

I år, december 2019 anordnades en Ambassadörsdag på Gut Basthorst utanför Hamburg, där vi har vår första whiskybutik (som bekant olagligt i Sverige) och ett litet fatlager. Cirka 120 ambassadörer samlades för provningar, mingel, julmarknad och middag. Andreas Thiele, chefen för vårt tyska bolag, presenterade året stora nyhet för våra tyska ambassadörer: CaskClub1218 – för de som vill vara Ambassadör i vår tyska Reservefatklubb.

Jag undrade och frågade Andreas, varför namnet? Han svarade snabbt, – det är för att hedra dagen vi startade Mackmyra GmbH, vilket var 18 december 2012. Så självklart! Se bilder från fatägareventet här. 5*

Hur var det nu med de verkligt första dropparna blivande svensk whisky den 18 december 1999, hur kom de till?

Efter idé i mars 1998 jobbade vi grundare ideellt på sidan om andra jobb på kvällar, helger och semestrar i en kamp mot klockan för att göra de första lagliga svenska single maltwhiskydropparna innan millennieskiftet. Benchmarking, marknadsundersökningar, teknikutveckling, m.m.

Vi hittade Mackmyra Bruk, det perfekta stället för att skapa Sveriges första single malt whisky, och kunde hyra lokalerna av Tage Klingberg. Vi bestämde att vi skulle bygga en liten pilotanläggning för att bevisa att det går att göra whisky i Sverige och utveckla de svenska recepten från grunden. Varför kopiera något skotskt destilleri då man i så fall bara skulle bli näst bäst efter originalet. Bättre att göra det 100% svenskt från början. Med svensk utrustning, svenska råvaror och utveckling av de svenska recepten med hjälp av svenska framtida konsumenter.

Från april 1999 intensifierades processen för att få fram första dropparna: bygglovet, alkoholtillverkningstillståndet, livsmedelstillståndet och diverse andra tillstånd, som tillslut blev 15 stycken totalt.

Vi satte även igång bygge av processutrustning och utveckling av de olika process-stegen. I november 1999 hade vi byggt klart och fick ihop kopparpannorna och dess utrustning.

Det sista tillståndet kom den 7:e december. Nu var det bråttom. Det hade hunnit bli lite för kallt och skulle bli jättekallt framåt julafton. Lokalen hade dålig uppvärmning och vi skulle kunna missa vår deadline för första dropparna (millennieskiftet).

Vi genomförde mäskningen på ett ålderdomligt sätt: vi värmde vatten i en stor värmegryta och tillsatte malt manuell under omrörning med en paddel och avskilde skalrester med hemmagjord sil. När sötvörten bildats pumpades den över i det rostfria jäskärlet och fick kallna. Vi tillsatte den svenska bakjästen manuellt, jäsningen kom tillslut igång, bubblade fint och var klar lagom till fredag den 17:e.

.
Vi fick ta ledigt och åka till destilleriet i omgångar under denna period eftersom vi alla hade våra vanliga dagjobb. Både jag och Jonas Berg som jobbat mest med recept och utrustning lyckades dessutom vara sjuka under delar av den veckan, men vi kämpade på. Med friska övriga grundare genomfördes den första destilleringen i de två stegen den 18 december 1999. Ett fantastiskt teamarbete och vilken lycka när de första dropparna destillat började rinna igenom spritpannan.  Den allra första brytningen av hjärtat gjordes och fylldes i fat nr. 1 1999. Vi var äntligen ”onsteam”.

Bild från de allra första dropparna 1999.

Den första officiella traditionella buteljeringen av Mackmyras whisky var Preludium 01 som lanserades 6 mars 2006. Temat för denna ”Preludium 01 – De första dropparna” var att det var de första dropparna från alla delar: första faten i pilotdestilleriet; resterande del av fat Nr.1 1999; första svenska ekfatet; första sherryfatet; första rökiga fatet, första faten från fullskaliga destilleriet på Mackmyra Bruk, Första faten från Fjäderholmarnas lager och första faten från Bodås Gruvlager. Grundarna samlades i mellandagarna 2005 i samma stuga i Sälen där idén föddes och blandade några recept i microskala av ingredienserna.

Prov nr 7 vann. Någon droppe av den allra första destilleringen ingår i var och en av Preludium 01 flaskorna. Är du innehavare av någon av de cirka 8000 flaskorna som buteljerades, och som inte är uppdruckna redan, ska du vårda den ömt eller smaka av vid ett ytterst högtidligt tillfälle. Det är en halvliter whiskyhistoria. Mer om Preludiumserien i en senare blogg. Jag kan dessutom redan nu ge en liten teaser om att det kommer bli en Preludium-revival som avslutning på Mackmyras 20-årsfirandet under våren 2020.
Men ikväll blir det med Mackmyra Brukswhisky jag höjer mitt glas för att fira de tjugo otroligt spännande åren vi har passerat, men även för de som vi nu är på väg mot.
Mackmyra Brukswhisky finns på hyllan på de flesta bolag i landet.

/ Magnus Dandanell, En av åtta grundare och VD sedan starten. 
18 december 2019

Källa 1*) Första födelsetreårsdagen
Källa 2*) Boken Whiskyrebellerna av Rikard Lundborg från 2015, Kap ”Det stora spånget” och ”Made by me”
Källa 3*) Boken Svensk Whisky av Petter Karlsson & Johan Olsson från 2006, Kapitel 12.

Källa 4*) Invigning Gravitationsdestilleriet
Källa 5*) Se bilder från fatägareventet här.
Källa 6 nedan ) Bilder från testmältning och teströkning av svensk korn i en Hässelbyträdgård
Källa 6 nedan ) Bild från arbetet med utrustning och det färdiga pilotdestilleriet.