Från vete till vodka

På en av våra ägares gårdar i Västergötland såddes fröet till det som skulle komma att bli Lantmännens Vetevodka. Vi såg hur vetets höga kvalitet och kunskapen hos våra bönder öppnade upp för möjligheten att föra den svenska destilleringstraditionen vidare. Idén att skapa en god vodka fick fäste och började gro, och idag kan vi med stolthet hävda att Lantmännen tillverkar en av världens främsta spritkvaliteter. 

Vi på Lantmännen är en av Sveriges största producenter av spannmålsbaserade produkter och med flera generationers samlade kunskap odlas och skördas vårt vete för att sedan förädlas på varsamt vis. Genom att erbjuda en hållbar ekologisk vodka för vi en unik produkt till marknaden och breddar vårt erbjudande – från jord till bord. 

FRÅN JORD TILL BORD

Ekologiskt höstvete från Västergötland mals varsamt till mjöl i vår kvarn i Lidköping. Därefter tar en fraktioneringsprocess vid där olika komponenter som gluten, stärkelse och fibrer skiljs åt. Allt i vetet tas om hand i fabriken, ingenting går till spillo. Själva våtstärkelsen för dryckessprit går till brännerier där den bryts ner till socker. Sockret går in i en kontinuerlig fermentering där jäsningen sker under längre tid, därefter destilleras varan i flera steg under lågt tryck och låg temperatur och i slutändan får vi ut 96 % finsprit av mycket hög kvalitet. Finspriten lagras i tankar och späds ut med friskt vatten från Västergötland innan den buteljeras. 

Lantmännen har under många år varit en av Sveriges största spritproducenter men vi har aldrig tidigare lanserat en liknande produkt under eget varumärke. För oss blev det därför naturligt att vända oss till Mackmyra som vi följt på deras väg till att bli en sann spritauktoritet i Sverige. Yrkesskicklighet och hantverk i kombination med en förståelse för vad vi ville att vår Vetevodka skulle representera har gjort att samarbetet fungerat utmärkt. I Mackmyra hittade vi en partner som genom buteljering, distribution och rådgivning hjälpt oss att förverkliga vår idé om en vodka på ekologiskt vis från våra medlemmars gårdar. 

FRÅN OSS TILL DIG

Vår affärsidé är att förädla åkermarkens resurser på ett ansvarsfullt sätt och vodka är ett av många stora användningsområden för vete. Veteråvaran är odlad helt utan bekämpningsmedel eller konstgödsel och den unika destilleringsprocessen bidrar sedan till att vodkan får en mjuk och ren karaktär med doftinslag av citrus och ljust bröd. Vodkan ryms i en mindre flaska för att avnjutas lika varsamt som den är framtagen. När konsumenten köper sin flaska på Systembolaget så är fröets resa avslutad och vi har fullbordat vår idé. Att skapa den allra finaste vodka av ekologiskt vete från Västgötaslätten. Från jord till bord, från oss till dig. 

Vol: 50 cl.
Alkoholhalt: 40%
Pris: 249 kr.
Artikelnummer: 82207

Här hittar du Lantmännens Vetevodka på Systembolaget.se.

/ Lantmännen