Den svenska eken och hur den påverkar smaken på whiskyn

En självklar komponent i Mackmyras jakt på whisky med svensk identitet är Quercus Robur, den svenska eken. Under 1800-talet lät den Svenska Kronan plantera stora mängder ek i syfte att säkerställa behovet för den svenska flottans kommande skeppsbyggen.

Då träden var färdigvuxna och redo att brukas 1975 hade båtbyggandet tagit stora kliv i utvecklingen, och eken var därför inte längre aktuell för marinens fartyg. Idag återfinns därför vissa av dessa ekar i Mackmyras whiskyfat.

I jämförelse med amerikansk ek så har den svenska eken mindre av ämnen så som Xylos och Lignin. Dessa ämnen, som även kallas träsocker, gör att whiskyn får mindre av de söta vaniljtoner som förekommer i amerikansk ek. Den svenska eken är istället älskad för sina kryddiga toner av svartpeppar, kardemumma och muskot, men även för sin karamelliknande sötma och toner av mandel.

Den svenska ekens unika uttryck i kombination med den amerikanska har genom åren blivit en storfavorit och förekommer i många av Mackmyras utgåvor. Svensk Ek, som namnet skvallrar om, är ett av våra mest populära exempel.

/ Malin Åberg, Marknadskoordinator