“Köslutet!”- från Preludiumbloggen 2007

Blogginlägget “Köslutet!” publicerades i Preludiumbloggen, 7 december 2007.

Så var den här, -sista delen i vårt Preludium. Ingen kunde innan gissa den dramatiska efterfrågan. Inte Systembolaget, inte vi i Mackmyra, inte alla svenska whiskyälskare. Inte så här stor. Sex lanseringar under två år, med en volym som är betydligt större än en vanlig limited edition och kö vid öppningsdags framför i princip alla landets 400 Systembolag varje gång. Det måste vara ett solklart och svårslaget världsrekord!

Eftersom det är en underbar upplevelse att följa en whiskys utveckling ville vi låta alla Sveriges whiskyälskare få en ögonblicksbild och en försmak av hur våra första lager på större fat var när de just fyllt 3 år. Första årets produktion var dessutom mycket begränsad och bestod inte av många flaskor. Preludium är därför en unik engångsföreteelse som inte kommer tillbaka. Jag vill gratulera er alla som har fått tag på en liten beskärd del av Preludiet och jag vet att många av er har kämpat tappert för detta.

Några exempel på dessa är de hjältar som jag mötte idag strax innan öppningsdags utanför Hemlingbys Systembolag i Gävle. De hade stått utomhus i snögloppet och isvinden från tio i sex.

Kenny Arvidsson Älvkarleby, Henrik Schelin Gävle och Hans Sandberg Karlholm.

Med samma starttid vid Valbo Systembolag (det som ligger 1,5 kilometer från destilleriet), men där man kunde komma in i värmen från klockan 8 hittade jag de trogna kunderna Johny, Billy och Anja Hansson från Mededeby/Skutskär just före öppningsdags.

Johny, Billy och Anja Hansson från Mededeby/Skutskär.
Vår destillerivärdinna Barbro Hyllengren som var komponerare av Preludium 6 passade på att signera flaskorna efteråt.

I Valbo hade vi även det som jag tror är landets längsta kö hittills. Det fanns 264 flaskor i butiken och jag trodde att några skulle få vända när butikschefen delade ut nummer lapparna strax innan öppningsdags. Men det visade sig att det var 10 lappar kvar när alla i kön fått en varsin och när portarna öppnade. Några lyckliga anslöt minuten efter 10 och sist var Emma och Inger.

Vänster: Stefan Ruda ger Inger Söderhäll lapp nr 264. Höger: Köslut P6.

Tack alla ni som trotsat konstiga tider, köer, väder och vind!

Det var tyvärr inte möjligt med nuvarande regler i Sverige att förreservera till våra närmaste kunder. Vi ville ändå absolut att alla som var allra mest intresserade oavsett var man bor i landet skulle få chansen till upplevelsen. Valet att använda Systembolagets tillfälliga nyhetssortiment och att komplettera med bra separat info till er alla närmaste var det mest rättvisa upplägget under rådande förutsättningar. Har ni ändå missat en provsmak av Preludiet rekommenderar jag er att snarast boka plats på någon av de Preludiumprovningar vi har över hela landet under januari och februari. Och tänk på att de små 30 litersfaten som man bokar åt sig själv, Mackmyra Reserve, inte är någon försmak eftersom de är betydligt mer mogna redan vid 3-årsdagen!

Till slut vill passa på att även tacka personalen på alla Systembolagets butiker. Det här har ni skött bra, även om köer var nytt för många av er i början också, ett stort tack för trevligt bemötande för våra (och era) kunder! Med återkommande under 2008 med andra generationens svenska whisky.

Systembolagskön i Stockholm.
Systembolagskön i Malmö.

/ Magnus Dandanell VD Mackmyra Svensk Whisky AB, 7 december 2007.