Svensk Ek sätter krydda på tillvaron

Malin Åberg

En självklar komponent i Mackmyras jakt på whisky med svensk identitet
är Quercus Robur, den svenska eken. Under 1800-talet lät den Svenska
Kronan plantera stora mängder ek i syfte att säkerställa behovet
för den svenska flottans kommande skeppsbyggen. Då träden var
färdigvuxna och redo att brukas 1975 hade båtbyggandet tagit stora kliv i
utvecklingen, och eken var därför inte längre aktuell för marinens fartyg.

Idag återfinns därför vissa av dessa ekar i våra whiskyfat.
I jämförelse med amerikansk ek så har den svenska eken mindre
av ämnen så som Xylos och Lignin. Dessa ämnen, som även kallas
träsocker, gör att whiskyn får mindre av de söta vaniljtoner som
förekommer i amerikansk ek. Den svenska eken är istället älskad för sina
kryddiga toner av svartpeppar, kardemumma och muskot, men även för
sin karamelliknande sötma och toner av mandel.

Den svenska ekens unika uttryck i kombination med den amerikanska
har genom åren blivit en storfavorit och förekommer i många av
våra utgåvor; Svensk Ek och Moment Ek 2008 för att nämna några.

Har du smakat Svensk Ek och hur tycker den svenska eken bidrar till smaken på whiskyn? Dela gärna dina tankar med oss i kommentarerna!

/ Malin Åberg, Marketing, Mackmyra Whisky