Svensk Ek enligt vår Master Blender

Malin Åberg

Det svenska ekfatet är populärt bland våra fatägare, men vad tycker egentligen ett whiskyproffs som Mackmyras egen Master Blender om vad den svenska eken tillför whiskyn?

Vi ringde upp Angela D’Orazio och bad henne berätta om hennes personliga relation till det svenska ekfatet.

Vad är det som du älskar mest med whisky lagrad på Svensk Ek?  

Kryddigheten är magnifik!

Kan du sätta fingret på några noter i whiskyn du gillar extra mycket? 

De nästan exotiska tonerna av ceder och sandelträ, ihop med muskot och ingefära. Lite som det goda i en orientalisk parfym, fastän översatt till whiskyns värld.

När dricker du whisky lagrad på Svensk Ek? 

Till kryddig mat, som en whiskyns egen tapas med oloroso, till exempel till varmrökt fisk.

Hur var det första gången du smakade whisky lagrad på Svensk Ek, gillade du det direkt eller tog det längre tid? 

Ja det är en mer komplex smak, så jag behövde lite tid att sitta med näsan över ett glas och filosofera över alla aromer innan jag kunde ta till mig den.

Hur var det att följa ditt fats mognadsprocess? 

Spännande. Det är lite som att få en ny familjemedlem och se den växa upp och bli till en egen personlighet.

Varför tycker du att man ska välja Mackmyra Reserve – Svensk Ek ?

Förutom för att det en så spännande resa att göra, så känner jag att den är bland det mest svenska och lokalproducerade man kan välja.

Den svenska eken på flaska – Mackmyra Svensk Ek

499 kr på Systembolaget – Artikelnummer: 409