Recension: Moment 22, Gefle Dagblad

Recension av Sune Liljevall, publicerad i Gefle Dagblad 11 maj 2020.

Senare i vår/försommar kommer även en ny exponent för den exklusiva Moment-serien. Här anknyter man till Mackmyras, numera smått kultförklarade, jungfrubuteljeringar under namnet Preludium som gjordes 2005–2007. Angela har nu från destilleriets arkiv gjort en specialutgåva med en blandning av de 1 000 resterande Preludium-flaskorna under namnet Moment 22. Whiskyn har getts ytterligare 3,5 års slutlagring på 30-liters svenska ekfat och ex-bourbon-fat.

Resultatet är, vill jag påstå, betydligt intressantare, delikatare, än den 3-5-åriga ursprungliga grundwhiskyn som i ärlighetens namn var tämligen ojämn kvalitetsmässigt.

Här är resultatet däremot mycket njutbart med komplexitet och med ett större munfyllande djup med aprikosfruktig fetma, tydlig maltighet, försynt rökighet och väl avstämda ektoner med stråk av vanilj – för att nämna några av inslagen som trängs på arompaletten. Klart imponerande.

Mackmyra Moment 22
Pris: 1 198 kr/70 cl
Artikelnummer: 11212
Alkoholhalt: 42,4 %
Antal flaskor: 1 100 varav 900 i Systembolagets tillfälliga sortiment
Lanseringsdatum: 6 augusti (Ursprungsdatum 14 maj, framflyttat pga Covid-19)