Världsnyhet: Nu kan fatägare buteljera sin egen whisky

Nu lanserar vi på Mackmyra en världsunik upplevelse som låter våra fatägare vara delaktiga i det allra sista steget på whiskyresan – att tömma fatet, fylla de exklusiva buteljerna och fästa sin whiskys skräddarsydda etikett. Nu kan våra fatägare äntligen vara med och sluta cirkeln i sin fatresa och bli en del av hantverket av sin egen whisky.

Vi nu passerar en magisk gräns där vi sålt 20 000 Reservefat där över 700 000 single caskflaskor redan är buteljerade och levererade. Under den rådande pandemin har whisky- och ginfat sålts i rekordantal till både svenskar och européer.

Några år efter starten 1999 lanserade vi vår idé om att skapa en upplevelsesresa genom att sälja fat, där hantverket av högkvalitativ whisky görs tillgängligt för våra likasinnade dryckesintresserade. Det unika Reservekonceptet, där privatpersoner och företag kan köpa egna 30-litersfat och följa sin whisky från korn till flaska blev snabbt en en succé. Sedan dess har konceptet spridit sig till destillerier runt om i världen, men Mackmyra leder fortfarande både till antal fat och omfattningen av upplevelsen. 

Våra fatägare har alltid haft möjligheten att påverka sin fatresa i alla steg: från val av recept, fattyp och karaktär till var i landet de vill låta sin whisky mogna. Genom årliga fatprovningar kan våra fatägare följa whiskyns utveckling för att hitta den perfekta tiden för buteljering, när kvalitet och smak är som allra bäst. En resa som har utbildat många svenskar om ekfatens påverkan på ädla drycker, men även uppmuntrat till att välja närproducerat och kvalitet. 

– Vi, åtta grundare, fick i juli äran och möjligheten att buteljera de första åtta faten i Mackmyras nya eventbuteljering och vi skapade och tog fram egna etiketter till våra flaskor. Det blev en oförglömlig teambuildingdag, där alla deltog i arbetet som i en tomteverkstad. På kvällen provade vi tillsammans det färdiga resultatet till en specialkomponerad meny i Whiskybyns restaurang. Vi är övertygade om att alla världens livsnjutare kommer älska denna upplevelse, säger Magnus Dandanell en av Mackmyras grundare.

SE FILMEN FRÅN PREMIÄRBUTELJERINGEN