Recension: Jaktlycka, Gefle Dagblad

Recension av Sune Liljevall, publicerad i Gefle Dagblad 4 september 2020.

SUNE LILJEVALL, GEFLE DAGBLAD

Mackmyra Whisky gör en uppdaterad repris på den tio år gamla Special:5 Jaktlycka. Den gången var whiskyn slutlagrad på fat som innehållit lingonvin.
Med sin nya säsongswhisky Jaktlycka, med lanseringsdatum 2 september i Systemets beställningssortiment, har man samarbetat med vineriet i Grythyttan som bidragit med fat som tidigare innehållit deras blåbärs- och lingonvin Jakt.
Det är dock inte aromer från detta bärvin som dominerar smaken i den nya whiskyn, utan bären blir bara en försynt accent i helhetsbilden som har en tydlig fatprägel och en maltig karaktär med toner av vaniljfudge, torkade aprikoser, sultanarussin och närmast orientaliska kryddor i eftersmaken som faktiskt ger lite förnimmelse av indisk curry (!).
Såväl svensk ek som dito amerikansk har använts denna gång, kombinerat med fat som tidigare innehållit sherry av såväl typen oloroso som pedro ximénez – varav den senare sannolikt bidragit till viss sötma på smakpaletten. En mindre del från Mackmyras rökiga recept har också tillförs, vilket gett ett djup i smakbilden utan att rökigheten på något sätt tillåtits ta plats i den balanserade, nyansrika och mjukt tillgängliga helhetsbilden.
Är den då god? Ja, det tycker jag definitivt. Över huvud taget har Gävledestilleriets senare utgåvor blivit allt mer tilltalande, vilket sannolikt har att göra med att de lagrade destillaten som används i de senare blandningarna börjat få en ansenlig ålder.
Dessutom har ju destilleriet förmånen att ha högt meriterade Angela d’Orazio som master blender. Det är hennes fingertoppskänsla som manifesteras i de ofta innovativa blandningar och recept som görs i företaget.
Så även denna gång är jag imponerad. Numera är Mackmyras olika single malt klart prisvärda och konkurrenskraftiga i sitt prisskikt.