Därför bränner vi insidan av våra whiskyfat

Varför kolar/bränns egentligen insidan av spritfaten innan de fylls – och vad gör det med smaken på drycken? Mackmyras Master Blender Angela D’Orazio ger dig svaret på frågan.

— Antingen så kolas faten industriellt i stora ugnar, där faten efter att ha satts ihop och svetsas på insidan med stora lågor- eller som i den mindre och hantverksmässiga versionen som görs på Varalöv Tunnfabrik, så är detta en liknande men i liten skala, med en manuell svetsning med eldkorgar som placeras inuti faten eller små manuella svetsar.
Kolningsgraden som Mackmyra har är den näst tyngsta, där krokodilskinnet på fatet framträder men inte är 100%igt.

— Vid en tyngre kolning gör sprickbildningen i krokodilskinnet att whiskyn lättare tar sig in in i ekfatet – och de olika nivåerna av kolning har olika kemiska effekter som ger olika smaker i slutändan. Vid tyngre kolningsgrad uppkommer också den trevliga karamelliserade vaniljtonen vi gillar i whiskyn.

/ Malin Åberg, Marketing

Läs inlägget: ”Tunnbindaren berättar: Så skapas ett whiskyfat”.