Hur många gånger kan ett whiskyfat användas?

Hur många gånger kan en tunna användas för whiskylagring? Master Blender Angela D’Orazio berättar:
— En tunna kan användas många gånger- men kanske är det lättare att säga att den kan användas i så många år som den fortfarande ger mognad, färg och smak till whiskyn. Hos Mackmyra är det kanske 15 år som är ett det tak man tänker om man ska se mognaden, men allt beror på vad man vill ha ut av whiskyn. Nya fat ger med andra ord mest färg och smak, på kortast tid, – men därmed inte sagt att det är den bästa kombinationen. Lagom är bäst även här och äldre fat med mindre färg avger exempelvis mer av sin fina vaniljsmak på sikt.

På Mackmyra använder vi oss av svensk ek i många av våra fat. Berätta vad den gör för smaken och hur den skiljer sig mot andra.
— Den långsamtväxande svenska eken ger Mackmyrawhiskyn en speciell och lite kargt svensk typ av kryddning när den är ny- med älskvärda klassisk ceder- och sandelträtoner, syrliga tobaksblad och vitpeppar, och vissa toner av muskot, ingefära, kanel –som läggs till vaniljen och frukten, vilket gör den till den charmiga kryddbomben jag upplever att den är. När den är använd en gång så är eken lite mer lik annan ek, även om en liten del av kryddigheten sitter kvar.

Se vårt fatutbud.

/ Malin Åberg, Marketing